Ljajić: Živinsko meso, šećer i automobili nisu obuhvaćeni sporazumom s EAEU

Biznis 26. okt. 201909:35 > 09:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/Ministarstvo trgovine/ Željko Mutavdžić

Do potpisivanja sporazuma sa Evroazijskom ekonomskom unijom trebalo je da prođe mnogo dana pregovora i ubeđivanja, kazao je za RTS ministar trgovine, telekomunikacija i turizma Rasim Ljajić. Prema njegovim rečima, država je svoj posao uradila, a sada je "lopta u dvorištu kompanija". Kada je u pitanju spisak roba koje se mogu slobodno izvoziti, ministar kaže da su živinsko meso, šećer i automobili ostali na listi želja, ali ne i u sporazumu.

Rasim Ljajić je za RTS rekao da sledi uobičajena procedura ratifikacije sporazuma u našem parlamentu i parlamentima država članica. Rokova, kako je napomenuo, nema jer parlament usvaja taj zakon o ratifikaciji sporazuma.

„Mi očekujemo da to bude što pre, jer mi ćemo kod nas to uraditi u najkraćem roku jer mi imamo najveći intres da sporazum počne što pre da se primenjuje“, naveo je Ljajić.

Objašnjava da je sada lopta u dvorištu kompanija.

POVEZANE VESTI

„Država je svoj deo posla uradila. Imaju mogućnost da pod povlašćenim uslovima izvoze 99 odsto robe na tržište od 183 miliona stanovnika. Samim tim su konkurentiniji, jer ne plaćaju carinu u odnosu na konukrenciju iz drugih zemalja“, naveo je Ljajić.

Spisak proizvoda koji može da se izvozi u EAEU je konačan.

„Ostaje živinsko meso kao želja i penušavo vino. Šećer je bio na spisku želja, kao i automobili, ali nije se uspelo sve da se izdejstvuje Ovo je u datim okolnostima maksimum. Svaka zemlja ima svoje interese. Za sir smo sa Belorusijom potrošili dve sesije, ali smo na kraju došli do nekog kompromisa“, zaključio je Ljajić.

Prema njegovim rečima, lista proizvoda koji se najviše izvoze je slična, a s obzirom na to da postoji najveći broj roba na bescarinskom režimu, kako je naveo, postoji šansa i za druge, samo što ona mora da se iskoristi.

„Najveći izvozni proizvod prošle godine su bile hula-hop čarape, 129 miliona dolara je izvezeno samo na tržište Ruske federacije. Jabuke su na drugom sa 93 miliona dolara, a automobilske gume na trećem sa 59 miliona. Na četvrtom mestu su lekovi, a na petom mestu proizvodi od kartona i papira“, istakao je Ljajić.

Ministar naglašava da je Rusija veoma zahtevno tržište i da se zahtevaju veoma visoki standardi, posebno kada je reč o hrani. On podseća da je za četiri srpske klanice bio zabranjen izvoz mesa u Rusiju.

„Sada je jednoj odobren izvoz. Očekujemo vrlo brzo i da preostale tri dobiju dozvolu, jer su ispravile sve nepravilnosti. Traži se visok kvalitet, traže se standardi da bi roba uopšte mogla da dođe na to tržište“, istakao je Ljajić.

Rusija, napominje, čini 92 ili 93 odsto spoljnotrgovinske razmene sa celom EEU.

„Da se ne lažemo, mi sve ovo radimo da bismo zadržali to tržište. Da bismo zadržali taj sporazum i taj uslovno rečeno privilegovan status, mi smo morali da uđemo unifikaciju tog sporazuma sa Evroazijskom unijom. Oni su 2015. doneli odluku da mora da se radi na unifikaciji svih sporazuma koje zemlje članice imaju sa trećim zemljama. Da nismo potpisali, onda ne bi bilo ni ruskog tržišta“, istakao je Ljajić i dodao da se pri tome otvaraju i dva nova tržišta – Jermenija i Kirgizija.

Ljajić je rekao da je ovo klasičan sporazum o slobodnoj trgovini, da je ovo ekonomski, a ne politički dokument.

„Ništa tajno nismo radili. Nema nikakvih svari koje bi bile za skrivanje. Čak postoji i odredba o otkaznom roku, da se sporazum otkazuje šest meseci pre nego što to želite da uradite. Znači ako mi 1. septembra dve hiljade i neke godine ušemu u EU, onda 1. marta treba da otkažemo taj sporazum. Sve je definisano u sporazumu ako neko hoće da ga čita“, rekao je Ljajić.