Potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini Srbije i Evroazijske ekonomske unije

Biznis 25. okt. 201918:35 > 18:46
Podeli:
Izvor: Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i premijeri Rusije, Belorusije, Kazahstana, Jermenije i Kirgistana i predsedavajući Kolegija Evroazijske ekonomske komisije Tigran Sarkisjan su u Moskvi potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

„Ovo mnogo znači za Srbiju, razvoj, konkurentnost i životni standard građana. Ovim otvaramo tržište od 183 milona ljudi. Bili ste partneri i na tome hvala“, rekla je Brnabić na sednici. 

Ona je dodala da će sporazum biti primenjen kada ga ratifikuju parlamenti i pozvala sve učesnike da se to učini brzo. Prema njenim rečima, Srbija je predugo bila izolovana i pod sankcijama u izolacijii, ali da je danas okrenuta saradnji. 

Premijerka je reklai da Sporazum o slobodnoj trgovini ne pravi Srbiji problem na putu ka Evropskoj uniji i da je „Brisel to danas potvrdio“.

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je na sednici da očekuje da će Srbija potpisivanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom imati povećanu trgovinsku razmenu jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

POVEZANE VESTI:

Sporazum proširuje listu proizvoda koji mogu da se uvoze na teritoriju EAEU bez carine, povećava kvote za izvoz robe za koje važe ograničenja i širi zonu slobodne trgovine i na Jermeniju i Kirgistan. Sporazumom su obezbeđene godišnje kvote od 2000 tona cigareta, 35.000 litara čistog alkohola, 400 tona polutvrdog i tvrdog kravljeg sira za izvoz u EAEU. 

Novina su i oslobađanje od carina svih vrsta kozijeg i ovčijeg sira i voćne rakiije, proizvoda koji mogu da se uvoze u neograničenim količinama. Sporazumom je zadržan visoki stepen liberalizacije koji je postojao prema bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazhstanom i proširuje se na Jermeniju i Kirgistan.

Postojeće koncesije iz tri bilateralna sporazuma (sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom) prema novom sporazumu se proširuju i na Jermeniju i Kirgistan, te su sve članice EAEU, dobile godišnju kvotu od 2.000 tona cigareta, 50.000 čistog alkohola i 100 tona topljenog sira za uvoz u Srbiju. Rusija će i dalje moći da uvozi sve vrste poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bez carine.

Zemlje EUAE će i dalje plaćati carine prilikom uvoza u Srbiju belog šećera, etil alkohola, cigareta preko kvote, korišćenih motornih vozila i guma, novih traktora i putničkih automobila proizvedenih u Rusiji.

Izvor : Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Carinjeni će prilikom izvoza u EAUE i dalje biti sledeći proizvodi iz Srbije: živinsko meso, određene vrste sireva, beli šećer, penušavo vino, etil alkoholi, cigarete preko godišnje kvote, pamučne tkanine i prediva, kompresori za rashladne uređaje, putnički automobili i traktori, korišćena motorna vozila i gume.

Sporazum stupa na snagu pošto ga ratifikuju parlamenti svih šest država potpisnica.

Tržište Evroazijske ekonomske unije čini 183,8 miliona ljudi a ukupan GDP iznosi 1,9 triliona američkih dolara. 

Ukupna robna razmena Srbije sa članicama EAEU tokom 2018. godine iznosila je 1,1 milijardu dolara, od toga najviše u Rusku Federaciju – 1,02 milijarde, što je 7,5 odsto ukupne spoljne trgovine u 2018. godini.

Evroazijska ekonomska unija zvanično je osnovana januara 2015. godine i čine je Ruska Federacija, Kazahstan, Belorusija, Jermenija i Kirgistan. Sporazume o slobodnoj trgovini EAEU do sada je potpisala sa Vijetnamom, Iranom i Singapurom, dok sa Indijom, Egiptom i Izraelom još uvek pregovara o sličnim sporazumima.