Sporazum sa EAEU, Medvedev očekuje povećanje trgovinske razmene sa Srbijom

Biznis 25. okt. 201917:36 > 17:39
Podeli:
Izvor: REUTERS/Alexander Astafyev

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da očekuje da će Srbija potpisvanjem Sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU) biti povećana trgovinska razmena jer će pojedini proizvodi biti oslobođeni carina.

Medvedev je to rekao na sednici Evroazijskog međuvladinog saveta u proširenom sastavu na kojoj učestvuje i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja bi trebalo da potpiše sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU).

Novim sporazumom proširuje se lista proizvoda iz Srbije koji mogu da se uvoze bez carine na teritorije zemaja EAEU, povećavaju se kvote za određene robe za koje važe ograničenja.

Sporazumom se definiše i odgovarajuća lista bescarinskih roba koje mogu da se iz zemalja EAUE uvezu u Srbiju. Pregovori o Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i EAEU počeli su 2016. godine.

Srbija je do sada imala bilateralne sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, ali ne i sa Jermenijom i Kirgistanom.

Sednici Evroazijskog međuvladinog saveta prisustvuju predsednici vlada svih zemalja članica Evroazijske ekonomske unije. Evroazijska ekonomska unija osnovana je 2015. godine i čine je Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.