Vojinović: Država kao da u inat dilu s Vansijem razvija aerodrome

Biznis 21. okt 201917:33 > 17:33
Podeli:
Izvor: N1

Vrlo je ironično da imamo više najavljenih linija koje je država napravila nego Vansi koji se "uspavao" prošle godine, ostvarujući skroman rast, rekao je Petar Vojinović sa portala Tango six.

Vlada Srbije objavila je tender sa detaljnim zahtevima za izbor avioprevoznika sa aerodroma Morava u Kraljevu, a rok ističe 21. novembra. Linije koje su iz Kraljeva proglašene rutama od javnog interesa uključuju redovnu liniju za Beč i sezonsku za Solun.

Širenje mreže manjih aerodroma definitivno jeste trošenje državnih para, ali zavisi i od konteksta kako se gleda na takav razvoj putničkog avio-saobraćaja, kazao je gost Dana uživo.

Objašnjavajući šta znači linija od „javnog značaja“, on je rekao da država plaća nekome da joj obezbedi linije, a definisala je da je ono što dobija interes ekonomskog i društvenog razvoja regije.

„Tu imamo i prokletstvo JNA aerodroma, podsetiću da je ovaj aerodrom bio otvoren još 2011, cela priča je tada počela.. pa je stala, a kada se desio Vansi, videlo se da država ima ograničenje da razvija sve druge aerodrome osim Beograda, u krugu od oko 230 km“, kaže Vojinović.

POVEZANE VESTI

On je podsetio i da svaki od tih aerodroma ne sme da pređe milion putnika.

„Ono što se sada dešava je da država sada kako u inat tome razvija sve te aerodrome. I vrlo ironično je da imamo više najavljenih linija koje je država napravila nego Vansi koji se uspavao prošle godine, ostvarujući jako skroman rast saobraćaja“, navodi gost.

Kako je istakao, ono što se sada dešava je i politička poruka države.

„Poruka je – da, para ima, uprkos dilu postignutom sa Vansijem, ulagaćemo u aerodrom“, naveo je on.

Vojnović je rekao i da je aerodrom Morava urađen do pola, prethodna vlast je izgradila zgradu, aerodrom ima potrebne serifikate i dozvole za korišćenje, ali izazov je srediti tehničke stvari koje nedostaju.

„Infrastrukturne stvari, npr problem je radio-navigaciono sredstvo koje ne radi, aerodrom nije osposobljen za korišćenje kad je smanjena vidljivost…“, dodao je.