Švajcarska sa 260.000 evra podržava razvoj eUprave u 35 opština u Srbiji

Biznis 21. okt 201914:48 > 14:51
Podeli:
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Vlada Švajcarske preko programa Swiss PRO podržaće unapređenje kapaciteta za elektronsku upravu i pružanje elektronskih usluga građanima i privredi u 35 lokalnih samouprava u Srbiji, saopštio je program Swiss PRO.

Ukupna podrška u vrednosti većoj od 260.000 evra, omogućiće građanima da dobiju lakši i brži pristup pravima i uslugama koje su u nadležnosti lokalne administracije, precizirano je u saopštenju. Pored sredstava za nabavku opreme, program će pružiti tehničku podršku za razvoj i uspostavlјanje internih procesa, regulativa i upravlјačkih struktura za unapredjenje eUprave i pružanje eUsluga gradjanima i privredi.

Podršku za unapređenje eUprave i/ili eUsluga dobili su Aleksandrovac, Babušnica, Bela Palanka, Bojnik, Bor, Čačak, Ćuprija, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Jagodina, Kosjerić, Kragujevac, Kraljevo, Krupanj, Loznica, Mali Zvornik, Medvedja, Nova Varoš, Novi Pazar, Osečina, Rača, Ražanj, Rekovac, Šabac, Smederevska Palanka, Sokobanja, Surdulica, Svilajnac, Tutin, Vladimirci, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Žagubica i Zaječar. Ove lokalne samouprave će kroz odobrene projekte raditi na razvoju eUsluga, poput elektronskog podnošenja zahteva za upis u vrtić ili za poljoprivredne subvencije, prijava u vezi sa porezima, izdavanja potvrda, pristupa informacijama od javnog značaja i pravne pomoć, do prijavljivanja komunalnih problema i žalbi građana.

Podržane su i aktivnosti usmerene ka uspostavljanju ili unapređenju elektronskih pisarnica, uvođenju eArhiva, postupanja po osnovu eZUP-a, u cilju poboljšanja efikasnosti lokalne uprave i uštede vremena i novca gradjanima.

Takodje, za 20 projekata je odobrena opciona tehnička podrška, kojom će biti obezbeđena pomoćna tehnologija za osobe sa invaliditetom, kao i uspostavljeni ili unapredjeni sistemi za veće učešće gradjana kroz eUčešće i eRaspravu. Projekti su odobreni u okviru javnog poziva „Da kliknemo zajedno“ koji je trajao od 5. jula do 26. avgusta 2019. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

„Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, kroz program Swiss PRO nastoje da pruže podršku lokalnim samoupravama u cilju povećanja odgovornosti, transparentnosti i efikasnosti u obezbeđivanju boljeg pristupa uslugama i pravima svih gradjana“, istakla je nacionalna menadžerka programa Swiss PRO Ana Nedeljković Belja. Ona je istakla da će program Swiss PRO, u saradnji sa relevantnim nacionalnim institucijama, nastaviti da podržava realizaciju projekata kojima se razvijaju eUprava i eUsluge.

Aktivnosti Program podrške Vlade Švajcarske razvoju opština, kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO, podržane su sa ukupno 5,8 miliona evra, a sprovodi ih Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).