Najavljeni letovi sa "Morave" samo za ATR, Er Srbiji veće šanse

Biznis 20. okt. 201920:35 > 20:38
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Vlada Srbije usvojila je odluku o komercijalnim letovima sa kraljevačkog aerodroma "Morava", ka Beču i Solunu. Međutim, nije poznato koje će avio kompanije organizovati prevoz putnika, jer bi javni poziv tek trebalo da bude objavljen. Ali, u ovom trenutku na "Moravu" će moći da sleću samo avioni tipa ATR, jer pista za Erbasove modele još nije spremna. Pored toga, aerodrom još nema ni međunarodni sertifikat, već samo dozvolu za korišćenje.

Vlada Srbije nije pojasnila zašto su baš linije za Beč i Solun označene kao javni interes, koje su kompanije zainteresovane za njihovo pokretanje i da li to što su proglašene uslugom od javnog značaja omogućava subvencije za aviokompanije.

Spekuliše se da bi „Er Srbija“, bila kompanija koja bi mogla da ispuni uslove za dotaciju, kako se već desilo sa 12 letova na niškom aerodromu.

Petar Vojinović, urednik portala „Tango six“ kaže za N1 da je pogrešno tumačiti da se radi o prikrivenom subvencionisanju „Er Srbije“.

„Po pravilima tendera, država će za linijama od javnog značaja da nadoknađuje troškove operacije tih letova, plus neki jako mali procenat profita. Ali, taj procenat je daleko od nekih velikih para, odnosno upumpavanja para na taj način, ali opet je to trošak za poreske obveznike na globalnom nivou“, objašnjava Vojinović.

Daleko veći uticaj na profitabilnost „Morave“ imaće to što sa piste još uvek ne mogu da lete veći Erbasovi avioni, jer pista nije produžena, već samo tip ATR-a koji prima svega 70 putnika.

„Imamo trenutno infrastrukturno trenutno ograničenje da samo određena vrsta aviona može da sleće na taj aerodrom, a koje u ovom trenutku slučajno ima samo „Er Srbija“. Ali, država mora da odredi sve te parametre po kojima se „Er Srbija“ ili sve ostale kompanije prijavljuju“, kaže Vojinović.

U evidenciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva Srbije, aerodromi sa sertifikatom su samo beogradski i niški aerodrom. „Morava“, prema podacima dostupnim na sajtu Direktorata, ima samo dozvolu za korišćenje, a koja je dobijena pre nekoliko meseci, kada ga je Vlada Srbije svečano otvorila.

Plan je da postoje po tri leta nedeljno ka Beču i Solunu. Linija za Beč, trebalo bi da se pokrene 1. decembra ove godine, i trajaće do 31. decembra 2021. godine. Pravac za Solun bi se otvorio od 10. marta naredne godine i trajao bi do 15. oktobra, a potom bi 2021. ponovo linija radila u istom periodu.