Libek: Država da odustane od subvencija taksi udruženjima, već imaju povlastice

Biznis 18. okt. 201911:05 > 11:07
Podeli:
Izvor: N1

Libertarijanski klub - Libek saopštio je da se protivi najavljenim subvencijama za taksi udruženja u Beogradu, koje je obećala država Srbija.

„Najavljene subvencije predstavljaju produžetak povlastica i privilegija koje taksi udruženja uživaju u odnosu na ostatak privrede Srbije. Svaka subvencija, pa i subvencije taksi prevoznicima, predstavlja privilegiju koja se daje jednoj interesnoj grupi, plaćenu parama ostalih građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Libek je tvrdi da taksisti u Beogradu već uživaju nekoliko povlastica koje ne postoje u ostatku privrede.

POVEZANE VESTI

„Pre svega veštački visoku cenu koju određuje grad Beograd, ali i veštačko ograničenje konkurencije koje je uvedeno gradskim propisima. Na ovaj način, postojećim taksistima omogućena je sigurna zarada viša od tržišne. Istovremeno, građani se primoravaju da plaćaju veštački visoke cene prevoza, dok se onima koji bi želeli da građane prevoze za nižu cenu to zabranjuje“, dodaje se.

Libek smatra da je umesto „veštačkog privilegovanja interesne grupe taksi prevoznika“, potrebno u tu oblast uvesti pravila koja važe za ostatak privrede, odnosno slobodno formiranje cena između građana i ponuđača i ukidanje ograničenja broja licenci.

„Na ovaj način, cene će se formirati tržišno, a dodatno će ih spustiti konkurencija. Uvođenje konkurencije će dalje voditi poboljšanju usluge, s obzirom da je konkurencija stimulativna za inoviranje i diverzifikaciju cena i kvaliteta usluga. Libek poziva vladu Srbije da odustane od štetne politike subvencija, i da u taksi prevoz uvede slobodno formiranje cena i konkurenciju, koje će biti korisne za korisnike usluga i privredu Srbije, a vremenom i za same ponudjače. Ponuđače usluga u ovoj oblasti potrebno je rasteretiti nepotrebnih propisa i nameta kako bi svoje poslove mogli da razvijaju što efikasnije“, smatra Libek.