PKS: Strana ulaganja preduslov bržeg razvoja Zapadnog Balkana

Biznis 17. okt 201914:59 > 15:04
Podeli:
Izvor: N1

Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su bržeg razvoja, povećanja proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda i jačanja konkurentnosti kompanija, kako bi se što bolje uključile u globalnu tržišnu utakmicu, istaknuto je na konferenciji "Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije", koja je održana u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Na skupu u PKS predstavljen je OECD izveštaj o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija, u kome je istaknuto da strane direktne investicije doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanja sektora malih i srednjih preduzeća.

Direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović istakao je da se izveštaj, posle ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, prvi put predstavlja u regionu, i to u Srbiji.

„Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti naših privreda pojedinačno i regiona u celini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu, markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode sa najvećim izgledima za uspeh na međunarodnom tržištu“, rekao je Vesović, saopštila je PKS.

On je ocenio da je studije odlična osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu.

Vesović je ukazao i da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

„Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana“, dodao je on.

Podsetio je i da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, što je, istakao je, „realno daleko ispod stvarnih potencijala naših privreda“.

Prema njegovim rečima, broj izvoznika je mali, jer samo 10 do 20 odsto registrovanih kompanija iz regiona prodaje robu na stranom tržištu, dok je struktura izvozne ponude i dalje je nepovoljna posebno u razmeni unutar regiona, a spoljnotrgovinski deficit značajan.

„Treba da težimo izvozu inovativnih proizvoda i proizvoda visoke dodate vrednosti što zahteva dosta ulaganja i strukturnih promena u ekonomijama Zapadnog Balkana. Кomorski investicioni forum posvećen je ovim ključnim temama sa ciljem jačanja naših ekonomija, stvaranja povoljne investicione klime, promocije investicionog potencijala, kao i zajedničkih lanaca vrednosti u regionu, jer investitori posmatraju region kao celinu“, zaključio je Vesović.

Direktorka OECD odeljenja za jugoistočnu Evropu Maržena Кišeljevska ukazala je na neophodnost nastavka sprovodjenja reformi u regionu, povećanja ulaganja, podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, povezivanja stranih investitora i lokalnih dobavljača.

Kao strateški sektori za ulaganje i dalji razvoj regiona u izveštaju su navedeni poljoprivreda i prehrambena industrija, kao i metalska, mašinska i auto industrija.

Preporuke za unapređenje u ovim oblastima odnose se na povećanje produktivnosti i održivosti proizvodnje, ulaganje u moderne tehnologije, poštovanje fitosanitarnih i sanitarnih standarda, unapređenje veština i kapaciteta zaposlenih, energetske efikasnosti.

Skup u organizaciji PKS i OECD okupio je strane investitore, domaće kompanije, predstavnike vlade i stručnjake OECD koji su predstavili izveštaj, a održana je i panel diskusija posvećena uspešnom privlačenju investicija, podsticanju izvoza i ekonomskoj integraciji u regionu.

Nakon Beograda, prezentacija biće održana i u drugim privrednim komorama Zapadnog Balkana, u okviru partnerstva OECD i Komorskog investicionog foruma Zapadnobalkanske šestorke.