Svetska banka: Pad nezaposlenosti i usporavanje privrednog rasta zemalja Balkana

Biznis 08. okt 201912:03 > 12:06
Podeli:
Izvor: RETUERS/Antonio Bronic

Ekonomska aktivnost na Zapadnom Balkanu se usporava jer se nastavlja silazni trend investicija i izvoza, saopštila je Svetska banka.

Prema proceni novog redovnog ekonomskog izveštaja Svetske banke, pod naslovom „Rastuće neizvesnosti“, rast u regionu će u 2019. godini iznositi 3,2 odsto, što je pad u odnosu na 3,9 odsto u 2018.

Rast je nastavljen u Severnoj Makedoniji u 2019. nakon značajnog usporavanja, na Kosovu se očekuje i dalje snažan rast od četiri odsto, dok većina privreda u regionu beleže sporiji rast u poredjenju sa prethodnom godinom, ukazali su ekonomisti Svetske banke.

Njihova je procena da iako se za 2020. i 2021. godinu predvidja rast regionalne ekonomije, on će ostati neznatno ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. godine.

„Kontinuirani rast u regionu pomoći će u otvaranju novih radnih mesta, uključivanju većeg broja žena na tržište rada i u rešavanju izazova emigracije“, rekla je regionalna direktorka Svetske banke za Zapadni BalkanLinda Van Gelder.

Dodala je da „skupljanje ekonomskih oblaka na horizontu upućuje na potrebu da donosioci politika ojačaju konkurentnost, povećaju efikasnost i efektivnost javne potrošnje i reše rastući fiskalni disbalans, kako bi nadogradili ove uspehe i stimulisali održivi rast“.

Po nalazima Svetske banke, uprkos ekonomskom usporavanju, u regionu se nastavlja rekordno smanjenje nezaposlenosti. U poredjenju sa prošlom godinom, do juna ove godine otvoreno je 150.000 novih radnih mesta u regionu.

Taj trend obuhvata 43.000 radnih mesta za mlade, pri čemu je skoro polovina tih radnih mesta otvorena u Albaniji.

„Čak i sa ovako pozitivnim ekonomskim kretanjima, samo 44 odsto radno-sposobnog stanovništva na Zapadnom Balkanu ima posao, a neaktivnost na tržištu rada je i dalje prisutna sa 48 odsto, te su zabrinjavajuće sve veće medjuregionalne razlike u rezultatima tržišta rada“, navele je Svetbanka u saopštenju.

Kako je istaknuto, i na Kosovu i u Bosni i Hercegovini neaktivnost se povećala u 2019, što sugeriše da je više ljudi napustilo tržište rada nego što je onih koji su pronašli posao.

Stručnjaci Svetske banke su ukazali da zemlje Zapadnog Blakana treba da, usled sve veće neizvesnosti, brzo unapredjuju javnu potrošnju i konkurentnost.

„Strože kontrole fonda zarada, smanjenje poreskih izdataka i bolje targetiranje socijalnih programa mogu da rezultiraju većim javnim ulaganjima, povećanjem jednakosti i stvaranjem fiskalnih rezervi kako bi se ublažili rastući rizici u regionu, navela je Svetska banka u ekonomskom izveštaju za Zapadni Balkan.