Blumberg analiza: Ponašanje Filip Morisa po pravilima sada se pokazuje pametnim

Biznis 03. okt 201914:41 > 14:50
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Filip Moris (Philip Morris) se duže od deset godina temeljno probija kroz zahtevan proces razvoja i stroge regulative za odobrenje uređaja koji bi mogao da se koristi kao alternativa pušenju cigareta. Kako se navodi u autorskom tekstu Blumberga, IQOS je prošle godine ostvario globalnu prodaju u vrednosti od 900 miliona dolara, ima ukupno osam miliona korisnika i sada ulazi na američko tržište.

U međuvremenu je pravu disrupciju u duvanskoj industriji napravio startap „Juul Labs“ iz San Franciska, a njihova elektronska cigareta nalik USB fleš memoriji za kratko vreme postala je toliko popularna u SAD da je njen naziv postao sinonim za tzv. vejping. „Juul Labs“ je prošle godine premašio milijardu dolara od prodaje, osvojio više od dve trećine lokalnog tržišta elektronskih cigareta i izgledalo je da će nastaviti da dominira i u narednim godinama.

Usled zdravstvene krize koju je dodatno pojačala pojava misteriozne bolesti pluća, „Juul“ naglo gubi na popularnosti, a San Francisko, grad iz koga je ovaj elektronski uređaj i potekao, među prvima je letos zabranio prodaju elektronskih cigareta. U međuvremenu, najveći globalni duvanski gigant Filip Moris pravi prvi snažan iskorak na američko tržište, piše Blumberg.

Dobijanjem potvrde od Američke agencije za hranu i lekove (FDA) da je uređaj IQOS, koji zagreva a ne sagoreva duvan, ukoliko se komercijalizuje po strogo propisanim marketinškim smernicama usklađen sa principom zaštite javnog zdravlja, Filip Moris i zvanično postaje jedini proizvođač koji ima saglasnost ovlašćenih regulatora tržišta duvanskih proizvoda da ovakvu alternativu distribuira u Americi.

„Sve velike duvanske kompanije poštuju pravila i bolje shvataju motive regulatora od mnogih startap firmi kao što je ‘Juul’. Strategija svih njih je da rade kako pravila nalažu“, izjavila je za Blumberg Ališa Fori, analitičar firme Investec.

Otpao dogovor o spajanju

Razgovori o ponovnom spajanju Filip Morisa sa američkom duvanskom korporacijom „Altria“ zaključeni su prošle sedmice odlukom da do ujedinjena ipak neće doći. Čelnici kompanije Filip Moris, iako bez mnogo detalja, saopštili su da će svoje resurse i strateške planove sa Altrijom, koja u SAD već distribuira Marlboro i Philip Morris, preusmeriti na distribuciju IQOS-a. Spekuliše se da je ovakvoj odluci prethodila kriza u SAD sa Juulom, u kome Altria ima 35 odsto vlasničkog udela, a i mnogo toga se u poslovanju dveju korporacija promenilo u proteklih 10 godina, otkako posluju kao zasebne kompanije.  

Biti brži ili pametniji

Međutim, ono što je loše za „Juul“ moglo bi da bude dobro za IQOS, s obzirom da je ovaj uređaj u aprilu dobio odobrenje za prodaju u SAD nakon stroge procedure američke Agencije za hranu i lekove (FDA) koja je obuhvatila sve faktore kao što su toksikološki izveštaji o sastojcima koji se udišu. Proces odobrenja je trajao dve godine, pa su i investitori sa Volstrita, gde je kompanija Filip Moris listirana na berzi, postajali sve nestrpljiviji. Rukovodiocima kompanije su u svakoj prilici upućivana pitanja o sporom procesu odobrenja IQOS-a u SAD, a kvartal za kvartalom jedino što su mogli da ponude akcionarima kao odgovor je – da treba sačekati.  

Čekanje će se tek isplatiti

Oni investitori koji su mislili da je Filip Moris propustio šansu sa elektronskim cigaretama u Americi mogli bi da otkriju da IQOS stiže na rafove prodavnica u pravo vreme – baš kad se struja okrenula protiv „Juula“.

„Filip Moris je od 2008. godine uložio šest milijardi dolara u istraživanje i razvoj IQOS-a, što je otprilike polovina onoga što je Altria potrošila prošle godine na kupovinu vlasničkog udela u ‘Juulu'“, navodi Blumberg.

Altria, koja će prodavati IQOS u SAD u ime Filip Morisa, kreće sa prodajom na malom nivou, sa Atlantom kao probnim tržištem. I prodaji pristupa sa istom pažljivom taktikom kao sa regulatorima: svako ko dođe na prodajno mesto se prvo proverava da bi se videlo da li je stariji od 21 godine – što je iznad zakonskog minimuma od 18 godina za pravo da se kupuju cigarete u Džordžiji – i da li već puši cigarete. Ako ne, neće dobiti dalje informacije koje bi ga navele da koristi IQOS.

Dokazi o manjoj štetnosti proizvoda

Iako mnogi koji koriste vejping proizvode kažu da su im oni pomogli da ostave pušenje, „Juul“ i mnogi njegovi rivali tek treba klinički da dokažu pred američkom Agencijom za hranu i lekove i međunarodnim regulatorima da su njihovi uređaji bezbednija alternativa cigaretama.

Iako IQOS i dalje čeka na odobrenje da je reč o duvanskom proizvodu manje rizičnom od cigareta, reč je o jedinom uređaju koji je već u značajnijoj konkurentskoj prednosti jer je njihov zahtev koji sadrži preko dva i po miliona listova dokumentacije i rezultata istraživanja već gotovo tri godine pred FDA-om. Istovremeno, Agencija je već prilikom izdavanja dozvole za distribuciju IQOS-a proverila šta se u njemu nalazi i detaljno pregledala toksikološke studije Filip Morisa.

S obzirom da „Juul“ predstaje da se reklamira, to bi mogao da bude signal da se uvodi red među alternativama cigaretama, ali to ne znači da IQOS neće imati konkurenciju u budućnosti, zaključuje se u autorskom tekstu Blumberga.