Novi vlasnik poručuje da će uložiti više od 35 miliona evra u Luku Novi Sad

Biznis 27. sep 201917:14 > 19:25
Podeli:
Izvor: N1

Tri meseca nakon što je kompanija DP World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata preuzela Luku Novi Sad, novinarima je predstavljen plan poslovanja i investicija, koje će, kako su najavili, prevazići 35 miliona evra. Luku su obišli ministarka građevine i saobraćaja, gradonačelnik Novog Sada i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, koji su poručili da su, nakon više od godinu dana intenzivnih pregovora, zadovoljni što je u Srbiju došao jedan od najboljih svetskih lučkih operatera.

Tehnika stara više od pola veka biće popravljena ili zamenjena, nova skladišta izgrađena, a lučki prostor adaptiran tako da može da radi 24 sata, 365 dana u godini.

Investicije planirane u dve faze do 2025, funkcionerima, ali prvi put i novinarima, predstavili su novi vlasnici Luke Novi Sad – poslednje državne luke koja je privatizovana. Iz arapske kompanije poručuju – uložiće više od 35 miliona evra, jer su njihovi planovi za poslovanje u Srbiji dugoročni.

„Ali ovde ima jedna veoma važna investicija koju nismo uveli u prezentaciju, ali mislim da je važnija, to je investicija u ljude. Danas imamo 150 ljudi, ali to je tek početak“, rekao je Rado Antolović, predstavnik Skupštine akcionara DP World.

POVEZANE VESTI

Povećanje pretovara robe, ali i uvođenje drugih usluga u luci, povećaće, navodi, i broj radnih mesta, ali ne precizira za koliko, niti u kom periodu. Od novog vlasnika, koji je luku kupio za skoro osam miliona evra, posle više neuspelih javnih poziva, u gradu mnogo očekuju.

„Želimo da vidimo veliki robni transport sa ove lokacije, ali želimo da DP World otvori i najmoderniji pristan za putnički saobraćaj na Dunavu“, rekao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

„Reći ću vam da je DP World prvi strani investitor u vodni saobraćaj u našoj državi. Nekako je taj vodni saobraćaj decenijama ostajao pored nas. Nekako smo uvek više mislili na autoputeve i železnicu, nego što smo mislili na luke i vodne koridore“, kaže ministarka Zorana Mihajlović.

Ministarka dodaje – to je greška koju će ispraviti i najavljuje ulaganja u luke u Srbiji.

Na pitanje šta su u novosadskoj zatekli kada su došli pre tri meseca, budući da je, prema pisanju medija, odlazeći direktor, inače kadar SNS-a, Aleksandar Milovančev, sebi i zaposlenima isplatio 97 miliona dinara, u novom menadžmentu nisu želeli da preciziraju.

„To što se desilo ovde bilo je stvarno lično, „bad management“ ja zovem, a ne sa strane države. I mi radimo da bi to počistili, da se to sve sredi. Hvala“, rekao je Antolović.

Da loše odluke pojedinaca ne treba dovoditi u vezu sa Srpskom naprednom strankom kojoj pripadaju, stav je i njenog potpredsednika.

„To jeste politika ove kuće, odnosno ove firme, a ne neke političke stranke“, kaže Vučević. Ponavlja da su za Milovančeva moguće i političke posledice.

Deo stručne i političke javnosti, pa i deo vladajuće koalicije u Novom Sadu, bio je protiv prodaje poslednje luke u državnom vlasništvu. Njihov argument bio je da je to kompanija koja pozitivno posluje, te da bi uz određena ulaganja, ona mogla povećati kapacitete i novac, umesto privatniku, donositi državi.