Direktor kompanije iz Sijetla smanjio sebi platu da bi povećao primanja radnika

Biznis 27. sep 201916:14 > 16:18
Podeli:
Izvor: REUTERS/Jose Luis Gonzale/Illustration/File Photo

Šef kompanije "Graviti pejments" iz Sijetla Den Prajs još jednom je iznenadio svoje radnike povećanjem plate, nakon što je pre četiri godine smanjio sopstvenu zaradu.

On je obećao da će godišnja plata do 2024. godine u novoj kancelariji u američkom gradu Bojsi iznositi 70.000 dolara godišnje.

„Jutros smo presekli vrpcu povodom otvaranja nove kancelarije i saopštili da će svim zaposlenima minimalna početna plata na godišnjem nivou iznostiti 70.000 dolara“, saopštio je Prajs na Tviteru.

On je istakao da je zahvalan što radi sa „ovakvim sjajnim timom“ i što može da im plati naknadu za vrednost koju oni imaju za zajednicu.

Pre ove odluke Prajsa, zaposleni u kompaniji zarađivali su manje od 30.000 dolara godišnje.

Prajs je dospeo na naslovne strane kada je 2015. godine smanjio svoju platu za skoro 90 odsto, nakon što je pročitao da bi dodatni prihod u iznosu do 75.000 dolara mogao pozitivno da utiče na emotivno blagostanje.

Povećanjem plata primanja su su udvostručila za 30 zaposlenih, dok je 40 njih dobilo velike povišice, javio je Vašington tajms.

Prajs je prošle godine nagovestio da bi moglo doći do povećanja primanja za poboljšanje života zaposlenih, ukazujući na to da su porodice zaposlenih rasle, doprinosi se udvostručili i da je većina njihovih dugova otplaćena. 

„Većina ljudi smatra da je odricanje od godišnje plate od milion dolara nerazumna žrtva za plaćanje troškova života. Vredelo je. Ja sam dokaz za to. To bi trebalo da uradi svaka kompanija koja zarađuje više od milion dolara i svaki generalni izvršni direktor koji toliko zarađuje. Vreme je“, istakao je Prajs.