Privrednici u anketi: Siva ekonomija i parafiskalni nameti kočnica rastu

Biznis 26. sep 201913:32 > 13:44
Podeli:
Izvor: Tanjug/Zoran Žestić

Većina privrednika u Srbiji optimitički ocenjuje poslovno okruženje i smatra da su siva ekonomija, parafiskalni nameti, porezi i doprinosi najveća kočnica rastu njihovih firmi, pokazala je anketa 1.000 preduzeća čiji su rezultati predstavljeni u Privrednoj komori Srbije.

Anketa pod pokroviteljskom Agencije SAD za međunarodni razvoj (USAID) je spovedena letos sa namerom da se istraži kako privrednici ocenjuju reforme u Srbiji i šta predlažu da bi njihovo poslovanje bilo bolje i zapošljavali nove radnike.

„Od naše prve ankete 2011. godine po oceni privrednika došlo je do značajanih poboljšanja u većini oblasti koje se odnose na poslovno okruženje, a najznačajniji napredak je u oblasti inspekcije, građevinskih dozvola, zakona o radu i parafiskalnih nameta“, rekao je direktor USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj Džozef Lauter.

On je naveo da je, prema anketi, transparentnost i predvidivost poslovanja u Srbiji poboljšana, što znači da preduzeća opažaju smanjenje rizika u poslovnom okruženju, što se verovatno može pripisati rezultatima niza reformi, a pre svega uvođenja elektronske uprave.

„Iako je ove godine veći broj ispitanika koji smatraju da je smanjeno regulatorno opterećenje, čak 42 odsto njih i dalje ukazuje da se to nije desilo“, istakao je Lauter i dodao da to pokazuje da državne institucije i sudovi treba da obezbede ispravnu i doslednu primenu novih propisa čiji je cilj pojednostavljivanje procedura.

Najveći broj ispitanika se izjasnio da u poslednjih 12 meseci troše istu količinu vremena i novca na regulatorna pitanja, ali je veći broj onih koji su kazali da su trošili više novca nego onih koji su ukazali da im je trebalo manje novca da završe razne procedure. Većina anketirani privrednika (65 odsto) ocenili su da je sada bolji javno-privatni dijalog, što doprinosi kreiranju efikasnijih mera koje se tiču njihovog poslovanja.

„Očekivanja privrednika za naredni period su optimistična jer 53 odsto anketiranih firmi očekuje povećanje neto dobiti, dok 10 odsto očekuje smanjenje, a 35 odsto firmi očekuje da će povećati broj zaposlenih, nasuprot samo pet odsto onih koji očekuju smanjenje“, kazao je Lauter.

Na pitanje šta ih je podstaklo da ograniče zapošljavanje i angažovanje radnika u poslednjih 12 meseci ispitanici su najčešće navodili lokalne, republičke kao i ekološke poreze, naknade za uređenje zemljišta i za vode, a kao drugi značajan faktor navodili su poreze i doprinise na zarade.

Ružić: Uprava više nije kočnica, postala servis građana i privrede

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Branko Ružić je na predstavljanju rezultata anketa privrednika kazao da ohrabruje što se pokazalo da uprava više nije kočnica razvoju, već je postala dobar servis građana i privrede i štedi im vreme i novac.

„Inspekcija više nije nešto čega se plaše privrednici već je postala savetnik lojalne privrede i efikasan sistem za sankcionisanje onih koji krše propise“, rekao je Ružić.

Ambasador SAD Kajl Skat je rekao da je dobro što privrednici osećaju napredak u reformama u svim oblastima, iako se to ne dešava poželjnom brzinom. On je pohvalio USAID koji je partner Vladi Srbije u popravljanju poslovnog okruženja i što je značajno doprineo da se smanji siva ekonomija, ubrzaju sudske procedure i poboljša inspekcijski nadzor.

Kako je ukazao Skat, treba više da se radi na tome da preduzeća imaju lakši pristup finansiranju jer je anketa pokazala da dve trećine kompanija imaju potrebu za ulaganjem u poslovanje, a da sada 81 odsto ukupnog finansiranja dolazi iz sopstvenog kapitala, a samo devet odsto su krediti banaka, što je manje nego 2017. godine.

Savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Miletić je rekao da su u dijalogu privrednika sa Vladom Srbije kreirane brojne mere koje su doprinele boljim poslovnim rezulatima preduzeća i da i dalje treba da se radi na umanjenju parafiskalnih nameta, ali i na digitalizaciji poslovanja, što dopinosi jačanju konkurentnosti i lakšem dolasku do novih tržišta.

Anketa je pokazala da je elektronska trgoivna u Srbiji i dalje slabo razvijena i da većina firmi ne koristi napredne digitalne veštine.