Kompanija MK Fintel Wind pustila u rad vetropark "Košava" kod Vršca

Biznis 24. sep 201914:44 > 14:54
Izvor: TANJUG/ TANJA VALIC

Kompanija MK Fintel Wind u ponedeljak je pustila u rad svoj treći i najveći vetropark u Srbiji, "Košava" u Izbištu kod Vršca, ukupne instalisane snage 69 megavata, koji može da proizvodi struju koja će zadovoljiti potrebe 45.000 domaćinstava.

„Sa distance od gotovo decenije, shvatamo da smo, napravivši pionirske korake u projekte izgradnje vetroparkova, odigrali važnu ulogu u jačanju svesti lokalne i regionalne javnosti o tome koliko su, za budućnost važni održivi izvori energije“, rekao je izvršni direktor kompanije MK Fintel Wind, Ticijano Đovaneti.

On je dodao da sa ukupnom investicijom od 118 miliona evra, vetropark Košava predstavlja krunu dosadašnjih investicija.

„Ne stajemo ovde. Naš sledeći korak je druga faza izgradnje ovog vetroparka. Imamo velike planove, a uz kontinuiranu podršku partnera iz vladinog i korporativnog sektora ostvarićemo zajednički cilj da ovu oblast bogatu snagom vetra postavimo na zelene mape sveta“, rekao je Đovaneti.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je Srbija lider u regionu po novim projektima u proizvodnji vetro-energije u 2018. i 2019. godini i među prvih deset zemalja u Evropi. Naveo je da je na energetsku mrežu u Srbiji u prošloj i ovoj godini priključeno 370 megavata struje iz obnovljivih izvora. Otvaranje vetroparka „Košava“ je, po rečima ministra, „veliki korak za čitavu vetro-industriju u Srbiji“.

„Sa ponosom možemo da kažemo da krupnim koracima sustižemo zemlje koje prednjače u obnovljivim izvorima energije“, rekao je Antić i dodao da to predstavlja i napredak u tehnološkom smislu.

On je ocenio da je sve što je do sada urađeno u oblasti obnovljivih izvora energije dokaz da država radi ozbiljno u uređenom sistemu koji su prepoznali i investitori i da je Srbija sigurna destinacija za velike investitore koji traže predvidivost i ekonomsku i političku stabilnost. Antić je rekao da je iznenađen ambicioznim planovima kompanije MK Fintel Vind koja planira izgradnju vetroparka u okolini Sombora snage 600 megavata, koji će biti jedan od najvećih energetskih postrojenja u Srbiji u oblasti obnovljivih izvora, ali i jedan od najvećih vetroparkova u Evropi.

Dodao je da će Srbija nastaviti da sprovodi sve planove u vezi sa energetskom efikasnošću i smanjenjem emisije gasova sa efektom staklene bašte. Antić je rekao da veruje da će 2023. ili 2024. godine svi projekti u oblasti proizvodnje energije iz solarnih i vetro-izvora koji se budu priključili na energetsku mrežu moći da se razvijaju po tržišnim uslovima bez podsticajnih mera (fid-in tarifa).

„Radi se na novom sistemu prodaje struje iz obnovljivih izvora u aukcijskim procedurama, a energija iz vetra i sunca će se otkupljivati po tržišnim uslovima“, rekao je Antić.

Otvaranju „Košave“ prisustvovao je i predsednik MK grupe Miodrag Kostić i ambasador Italije Karlo La Kašo. Kompanija MK Fintel Wind je krajem 2015. godine otvorila vetropark „Kula“, koji je ujedno bio i prvi u Srbiji ukupne instalisane snage 9,9 megavata, a manje od godinu dana kasnije otvoren je i drugi „La Piccolina“, ukupne snage od 6,6 megavata.

Pokretanjem „Košave“ ukupno je oko 60.000 domaćinstava pokriveno „zelenom“ strujom iz vetroparkova te kompanije.

Pored povećanja ukupnog energetskog kapaciteta u Banatu, Vojvodini i Podunavlju, kompanija u budućnosti planira realizaciju i izgradnju još vetroparkova, u cilju daljeg unapređenja kako sopstvenih resursa, tako i lokalne privrede.

Dodatno, MK Fintel Wind daje značajan doprinos ostvarenju strateškog cilja Srbije da do 2020. godine 27 odsto ukupne potrošnje energije potiče iz obnovljivih izvora. Kompanija, koja je do sada uložila 143 miliona evra u projekte na teritoriji Banata, Vojvodine i Podunavlja, za cilj ima da dodatno doprinese stabilnosti energetskog sistema Srbije. Partneri kompanije Fintel Wind na izgradnji vetroparka „Košava“ bile su Erste banka, Unikredit banka, Development Bank of Austria, kao i AIK banka.

Kompanija MK Fintel Wind, zajednička kompanija italijanske kompanije Fintel Energia Spa, koja je većinski vlasnik i kompanije MK Grupe, osnovana je 2007. godine, i jedna je od prvih kompanija u Srbiji koja se bavi proizvodnjom „zelene energije“ pomoću vetroelektrana i solarnih panela. Trenutno je i najznačajniji investitor iz ove oblasti u Srbiji sa projektima snage 300 megavata.