Niška inicijativa sumnja da je tender za autobuse "prilagođen" nekome

Biznis 15. sep. 201917:27 > 17:32
Podeli:
Izvor: N1

Pošto je vlast obelodanila novi plan gradskog prevoza u Nišu koji predviđa javno-privatno partnerstvo u trajanju od čak sedam godina, reagovala je opozicija. Najpre tvrde da je blizu 90 miliona evra, koliko je previđeno za potrebe prevoza putnika - previše. Postavlja se pitanje i kakav će vazduh Nišlije udisati, recimo, 2025. godine, jer će ih i tada prevoziti autobusi sa "Euro 3" motorima.

Dok se vlast u Nišu hvali time da će od naredne godine, sva vozila u javnom gradskom gradskom prevozu biti:

„…Opremljena klima uređajima i uređajima za grejanje, koji će morati da rade u periodima godine kada je to neophodno“, kaže Milan Milić, direktor Direkcije za javni gradski prevoz Niša.

Opozicija ukazuje da se u tehničkoj dokumentaciji više vodilo računa o obaveznom wi-fi-u u svim autobusima i niskim podovima, nego o tome šta će oni ostavljati u niškom vazduhu.

„U redu, toga naravno treba da bude, ali to nije jedini preduslov. Voziće se autobusi od dvadeset i više godina starosti do isteka ovog tendera“, kaže Srđan Nonić iz odborničke grupe Niška inicijativa.

Tenderom se traže privatni partneri – prevoznici. Oni koji ponude najbolju cenu i ispune uslove, preuzimaju sedmogodišnju obavezu prevoza putnika na, za deo opozicije, sporne „Euro 3“ motore. Međutim:

„U drugoj godini prevoznik ima obavezu da za 25 odsto obnovi svoj vozni park vozilima sa ‘Euro 4 i ‘Euro 5’ motorima, a u trećoj godini još 20 posto“, kaže Milić.

Zašto nije odmah propisan uslov da motor autobusa mora biti po „Euro 4“ standardu, ukoliko nije tender „prilagođen“ potencijalnim „pobednicima“ tendera, pita Niška inicijativa, ukazujući da su mnogi zaboravili na snimak na portalu Južne vesti, koje su ga objavile kao autentičan zvučni zapis nameštanja prethodnog tendera, koji je ostao bez epiloga.

Sličan ili, čak, bolji javni prevoz Niš bi mogao da ima, kada bi za deo sume od 90 miliona evra, gradsko preduzeće kupilo nove autobuse – sa novim motorima.

„I da pokrije dobar deo troškova održavanja, a da se građani voze novim autobusima“, kaže Nonić.

Da su novi motori svakako bolji izbor za grad poput Niša u ekološkom smislu, smatra dr Biljana Milutinović, saobraćajna inženjerka.

„Oksidi azota koji su izazivači i tzv. kiselih kiša – izuzetno su štetni za životnu sredinu i cilj je smanjiti ih iz svih izvora“, izjavila je Milutinović.

A upravo su autobusi – među najvećima. Ona, ipak, podseća da u ovom trenutku zakonski nije sporan uslov da autobusi najmanje moraju imati motor po „Euro 3“ standardu, ali se o društvenoj odgovornosti, svakako, može polemisati.