Šta nedostaje poslovanju u Srbiji i kako ga unaprediti

Biznis 12. sep. 201917:33 > 20:27
Podeli:
Izvor: N1

Poslovanje po ugledu na uspešne kompanije. Procesi poslovanja stalno se menjaju i unapređuju i neophodno je ići u korak sa tim promenama. Šta su alati upravljanja stalnog poboljšanja? Odgovor na to pitanje biće jedna od tema konferencije "Kvalitet kao koncept", koja se organizuje 4. oktobra.

Šta je ono što biznisima u Srbiji nedostaje i koji su primeri dobre prakse za Info biz govorila je Marija Joksimović, osnivač konferencije.

Kvalitet kao koncept, alati stalnog unapređenja su naučno zasnovani modeli koji daju određene rezultate, ukoliko se konstantno prmenjuju. Šta je ono što nedostaje našem poslovanju, proizvodima?

„Kada je u pitanju Srbija, nivo kvaliteta može da se podigne. Možemo da pričamo o kvalitetu proizvoda i o kvalitetu poslovanja, a ono ka čemu mi težimo je da pričamo o nivou kvaliteta celog poslovanja. U Srbiji je taj kvalitet poslovanja različit. Imate na primer na našem tržištu firme koje posuju po principu ja sam gazda i ja sam Bog, a imate i veliki broj stranih kompanija koje primenjuju te naučno zasnovane metode. A s druge strane imate i IT firme koje su iznedrile neke nove alate i metode kojima se poboljšava poslovanje“, kaže Joksimović.

Koliko su kompanije u Srbiji upoznate sa tim alatima i onim što im njihova primena može doneti?

„Neko je spreman, a ne zna kako, a ove strane korporaciije već to primenjuju. Zato organizujemo jednu ovakvu konferenciju, da pričamo o tome. Da kažemo šta kako može da se primeni, šta ne sme da se radi. Na primer, Tetra pak u Gornjem Milanovcu je dobar primer. Oni su primenili priznatu metodologiju koja se zove „Work class manufacturing“, a to u stvari znači da su stalno upoređivali svoju proizvodnju i prvo su sredili svoju proizvodnju do tog nivoa da nemaju nikakvih defekata i otišli su korak više od toga. Na primer, vi možete obradom statističkih podataka da vidite koliko je vaš sistem poslovanja dobar i koliko još može da se poboljša“.

Da li su to dodatni troškovi za kompanije?

„Oni mogu značiti dodatne troškove ukoliko angažujete ljude koji bi se samo time bavili. Ali u budućnosti ovakvi alati definitivno daju dobar rezultatat koji prevazilazi troškove koji su utrošeni“, zaključuje Marija Joksimović.