Trivan: Potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda

Biznis 11. sep. 201917:45 > 17:49
Podeli:
Izvor: N1

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je sa delegacijom Evropske investicione banke o investicijama i saradnji u oblasti zaštite životne sredine, saopšteno je iz kabineta tog ministarstva.

On je, kako se navodi, naglasio da je potrebno uložiti pet milijardi evra u sektor otpadnih voda, a još „milijardu i po do dve za rešavanje problema otpada“ i da su za to „neophodni kvalitetni projekti“.

U saopštenju se navodi da su oni razgovarali o mogućnosti buduće saradnje sa EIB na novim projektima i modelima podrške, a da je Trivan povodom ulaganja u otpadne vode kazao da su to „ogromna ulaganja koja iziskuju dobro planiranje, dobru organizaciju na lokalu“.

„Ministarstvo zaštite životne sredine je, sagledavši nedostatak stručnih i finansijskih kapaciteta opština, pomoglo u izradi projektno-tehničke dokumentacije, tako da je u ovom momentu imamo spremnih 13 projekata i još 33 koja su u završnoj fazi“, istakao je Trivan.

Trivan je zahvalio na dobroj saradnji na važnim infrastrukturnim projektima koje Srbija realizuje, uz podršku EIB, posebno u sektoru otpadnih voda i otpada koji je od prioritetnog značaja u dostizanju evropskih standarda u zaštiti životne sredine. 

On je naglasio da su dobro pripremljeni održivo-razvojni projekti u životnoj sredini važni u momentu kada Srbija pokreće investicioni ciklus zahvaljujući snažnoj ekonomiji i rastu BDP, investiranje u životnu sredinu nije trošak već dobit za građane i ekonomiju.