Mihajlović: U Zemunu gradimo novi centar za srpsku železnicu

Biznis 09. sep. 201913:36 > 13:38
Podeli:
Izvor: Tanjug/Sava Radovanović

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je izgradnja i modernizacija Tehničko-putničke stanice Zemun izuzetno važan projekat za železnice Srbije jer će nova stanica doprineti da se brže, bolje i efikasnije održavaju vozovi.

Mihajlović je, na otvaranju radova za izgradnju te stanice, rekla da se do pre četiri-pet godina o železnici govorilo sa nostalgijom i setom, dok su danas one strateški važne za Srbiju.

„Do kraja 2020. godine rekonstruisaćemo 800 kilometara pruga, gradimo brzu prugu Beograd-Budimpešta, uložili smo do sada 200 miliona evra u nove vozove, a planirano je ulaganje još 100 miliona“, rekla je ona.

Dodala je da je „cilj da građani požele da uđu u nove vozove i koriste železnicu“.

Mihajlović je, kako se navodi, zahvalila opštini Zemun, „jer bez učešća lokalnih samouprava ovakvi projekti ne mogu da se realizuju“, a direktore železničkih preduzeća pozvala je da budu još efikasniji.

„Država daje novac, milijarde evra se ulažu u železnički saobraćaj, ulažemo u ljude i opremu, ali isto tako želimo da svaka železnička stanica bude jednako moderna kao i vozovi koji njima saobraćaju“, kazala je ona.

Direktor „Srbija voza“ Jugoslav Jović ;rekao je da se ovaj projekat realizuje zahvaljujući pomoći i inicijativi resornog ministarstva i da je uz podršku Vlade Srbije obezbeđen kredit od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrednosti od 52 miliona evra.

„Projekat koji danas započinjemo vredan je 52 miliona evra, a rok za završetak radova je 27 meseci“, rekao je Jović.

Predsednik opštine Zemun Dejana Matića ;istakao je da će ovim projektom Zemun biti upisan na mapu saobraćajne infrastrukture države.

„Pored toga, u Zemunu gradimo i pristan za međunarodne brodove, a naredne godine, kako smo i obećali, građani Batajnice dobiće petlju i priključenje na obilaznicu oko Beograda“, rekao je Matić.