Tržište nekretnina u Srbiji – krediti nikad povoljniji, raste cena stanova

Biznis 05. sep 201916:27 > 18:08
Podeli:
Izvor: N1

U Srbiji je u prvoj polovini 2019. godine prodato oko 47.000 nepokretnosti, toliko je sklopljeno kupoprodajnih ugovora koje je obradio Republički geodetski zavod, a njihova ukupna novčana vrednost iznosi čak 1,8 milijardi evra, što je 12 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, kada je to bilo 1,6 milijardi.

Na rast cena stanova utiče činjenica da je tražnja veća od prodaje, broj prodatih jedinica daleko premašuje broj novoizgrađenih jedinica, kaže Mina Kalezić, direktorka marketinga konsultatnske kuće za nekretnine CBS International.

Kupci se okreću starogradnji, što dovodi do skoka cena. Na cenu novogradnje utiču mesto, kvalitet gradnje, dodatni sadržaji, ali i renome investitora. Dok je u starogradnji ključno u kakvom je stanju stan, odnosno koliko je potrebno uložiti u njegovo renoviranje. Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda, podseća Kalezić, broj prodatih stanova u većini beogradskih opština tri puta je veći od broja novoizgrađenih jedinica u prošloj godini, u 2018. godini u prodaji je zabeležen rast od 20 odsto u odnosu na 2017.

Dijaspora i stranci među kupcima novogradnje

Kupci su i dalje dominantno iz Srbije, ali se i tu situacija menja u skladu sa ponudom, investitori nude i dodatne sadržaje, pa je za 30 odsto porastao broj ljudi iz dijaspore koji kupuju novogradnj. Povećan je i broj stranih državljana kupaca nekretnina, najčešće iz zemalja odakle su i investitori nekih velikih projekata. Najčešće na kupovinu stana gledaju kao na investiciju, sa visokim prinosima od izdavanja, kaže direktorka marketinga u CBS International.

Nikad povoljniji stambeni krediti proširili su ciljnu grupu koja može da priušti kupovinu stana, danas velike projekte prate banke kao projektni finansijeri i mogu da odobravaju kredite od najranije faze gradnje. To kupcima odogovara jer u ranoj fazi gradnje nekretnina je jeftinija, a sa svakom novom fazom njena vrednost raste, kaže Mina Kalezić iz CBS International.

Najskuplje nekretnine – novi koncept stanovanja

Prema njenim rečima, svih 600.000 kvadratnih metara koliko se gradi u Beogradu biće i prodato, a zanimljivo je da kupce nalaze i nekretnine čija vrednost premašuje milion, pa čak i dva miliona evra. Teško je reći ko su kupci tih nekretnina, ali sagovornica N1 kaže da veruje da su uglavnom naši građani. Podatak o ceni je impozantan, ali to su malobrojne najluksuznije nekretnine, koje nude novi koncept koji je spojio stambene i hotelske sadržaje pod istim krovom, Beograd na vodi i St Regis.

Skupe su i nekretnine na ekskluzivnijim lokacijama u Beogradu, Stari grad, Dedinje, Vračar od 3.500 do 4.500 evra po kvadratnom metru, a grade se i kondominijumi stambeni kompleksi zatvorenog tipa sa recepcijom i obezebđenjem.