Predstavljen Master 4.0 program – u planu upis 140 studenata

Biznis 05. sep. 201913:44 > 13:54
Podeli:
Izvor: N1

U Vladi Srbije predstavljen je program Master 4.0, koji je nastao kroz saradnju univerziteta i privrede, a cilj mu je povezivanje IT znanja sa poslovnim veštinama.

Na predlog Inicijative „Digitalna Srbija“ 13 državnih fakulteta iz Beograda, Kragujevca i Niša je započelo proces akreditacije po čijem završetku je planiran upis ukupno 140 studenata.

Ovaj program će kroz 130 predmeta studentima ponuditi više od 300 predavača sa fakulteta u Srbiji, ali i inostranih.

Program su zajedno kreirali Elektrotehnički fakultet u Beogradu, Fakultet organizacionih nauka, Univerzitet u Kragujevcu, Univerzitet u Nišu, a tu je i program koji su partnerski razvili Mašinski fakultet i Matematički fakultet.  

Na svaki od navedenih programa upisaće se najviše 35 studenata i to 15 budžetskih i 15 samofinansirajućih, dok će inicijativa „Digitalna Srbija“ stipendirati po pet studenata sa svakog programa.

Član Upravnog odbora Inicijative „Digitalna Srbija“, Stefan Salom, naglasio je da će Master 4.0 rešiti problem obostranog nerazumevanja između kvalitetnih domaćih IT stručnjaka i poslovnog sektora.

„Cilj ovog programa koji se razvija, Master 4.0, jeste upravo da sa jedne strane ljudima koji imaju IT predznanje pruži znanje o najnovijim tehnologijama kao što su veštačka inteligencija ili mašinsko učenje, a sa druge strane da im pruži i biznis znanja koja će im omogućiti da razvijaju digitalne proizvode – iz menadžmenta, preduzetništva i marketinga“, rekao je.