Bivši ministri o "Milošu Velikom" i putevima: Preskupi projekti ili radne pobede

Biznis 21. avg 201909:41 > 09:45
Podeli:
Izvor: N1

Nekadašnji ministri Milutin Mrkonjić i Dragoslav Šumarac saglasni su da se u izgradnji autoputeva malo angažuju domaće firme. Dok za "Miloša Velikog" Mrkonjić tvrdi da je "dobra radna pobeda", Šumarac se osvrće na cenu deonice od Novog Beograda do Surčina od devet miliona dolara po kilometru, navodeći da je očigledno da su to sve preskupi projekti.

U nedelju je svečano otvoren deo Koridora 11 koja povezuje Obrenovac i Ljig. Auto-put koji nosi naziv „Miloš Veliki“ koji bi trebalo da skrati putovanje od Beograda do Čačka na sat vremena, ali tek pošto budu urađene sve pristupne saobraćajnice koje nisu gotove što se videlo prvog dana kada je put počeo da se koristi.

Nemamo zvanične podatke koliko je koštala ova deonica, a zaboravlja se se šta je sve pratilo njegovu izgradnju. Na primer da su se u tunelima „Brđani“ i „Šarani“ izvodili dodatni radovi jer šleperi nisu mogli da prođu. Prvi put se desilo da se autoput ruši i gradi ispočetka, a da čak nije ni pušten u saobraćaj.

Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar infrastrukture i saobraćaja, nije prisustvovao višesatnom otvaranju u nedelju. Kaže da mu je poziv bio upućen iz kabineta predsednika Vučića, ali da mu nije bilo prijatno da bude tamo gde je imao neraščićene sukobe „sa nekima od ljudi koji su rukovodili projektom“. „Uputio sam čestitku predsedniku i graditeljima, jer oni zaslužuju – radnicima, tehničarima, inženjerima – sa željom da nastave na rade na projektima infrastrukture čije je temelje udarila Vlada gospodina Mirka Cvetkovića, čiji sam i ja bio ministar infrastrukture“. Ocenjuje da je to veliki uspeh, „dobra radna pobeda“. Rekao je da ministri ne grade, ali je, s druge strane, kazao da treba čestitati predsedniku, jer je stvorio tu energiju da država obezbedi uslove da projekat bude završen.

Šumarac: Velimir Ilić, iako sam se često sukobljavao s njim oko nekih stručnih stvari, je možda najzaslužniji za taj autoput.

Dragoslav Šumarac, nekadašnji ministar građevinarstva, ističe da jedna vlada ne može da uradi sve, iako, kako kaže, sadašnja, a i predsednik Vučić žele da pripišu sebi sve zasluge. Čak je i naša Vlada (Vlada Zorana Đinđića) imala učešća u tome, naglasio je. S tim se saglasio i Mrkonjić. „Velimir Ilić, iako sam se često sukobljavao s njim oko nekih stručnih stvari, je možda najzaslužniji za taj autoput, a ovde njega nisu ni pozvali… A 70 do 80 odsto je u njegovom mandatu završeno – od Ljiga do Preljine“, dodao je i istakao da su sve Vlade tu imale neku svoju ulogu. S tim se saglasio i Mrkonjić.

Šumarac kaže da ni ministar, posebno ne treba predsednik države da se ponaša kao da on finansira i da je najzaslužniji za to.

„Dosta se stvarno gradi u ovom mandatu, ali bi moglo više da se angažuje, domaće pre svega operative…  Sada, nažalost, imamo, a to je (Mlađan) Dinkić uveo 2009, međudržavne sporazume gde su tajni ugovori, počelo je od Beograd na vodi, a pogotovo sada na izgradnji koridora od Obrenovca do Preljine“, kaže Šumarac.

Od ministarke Mihalović smo čuli da bi deonica Ub – Lajkovac trebalo da bude završena do kraja 2020. godine. To je sporna deonica zbog koje je ministarstvo odnelo krivičnu prijavu protiv Mrkonjića, koji kaže da je još nije video. „I verovatno neću da je vidim, pretpostavljam“. A odgovaraće, kaže, kad je vidi: „Ja ministar nisam na toj deonici od 2011, 90 odsto je bila završena deonica u mom mandatu i nikakvih problema te vrste bilo. A tehnički prijem je obavljen i završeno je 2014. Pošto se nije održavalo od tada, pukotine se pojavljuju 2018, i gde nalazimo krivca – u meni“.

Šumarac navodi da je Mrkonjić pripadnik stranke koja je u vladajućoj koaliciji i da mora da istupa kao dvojna ličnost – s jedne strane,  mora da zastupa struku, a s druge – ne sme da napada ministarku Mihajlović. Šumarac kaže da je tehnički prijem obavila sadašnja Vlada, i ministarstvo Zorane Mihajlović, da je ona potpisala upotrebnu dozvolu. „Desilo se da to nije održavano, gospodin Mrkonjić je tu u pravu. Putevi Srbije trebalo je da to održavaju. To je obraslo u bagrenje, u korov, oni odvodi za vodu su se zapušili i pošto je tu močvaran teren, ima puno vode, došlo je do prodiranja vode u donje slojeve, i došlo je do zamrzavanja. Zime su bile surove 2015/2016. i očigledno da je led razbio taj put. Dakle – zbog neodržavanja. Oni prebacuju gospodinu Mrkonjiću, i verovatno tu ima istine, da je pravljen put od njive do njive, međutim, ako je upotrebna dozvola izdata, moralo je da se održava“, naglašava Šumarac.

Upitani da prokomentariše izgradnju 7,9 km duge deonice Koridora 11 od Novog Beograda do Surčina, koja će, prema ugovoru koji je ministarka Zorana Mihajlović potpisala u nedelju, koštati 70,5 miliona dolara, dakle skoro 9 miliona dolara po kilometru, iako deonica prolazi kroz ravnicu, Mrkonjić kaže da postoji dokumentacija, projekat na osnovu koje se određuje cene, i da to ne bi komentarisao. Ta upoređenja (da je ravnica) nisu dobra i u ravnici se desi loše potlo, dodaje. „To treba da se uradi, spoji i da se taj posao završi“.

Očigledno da ova Vlada, a tako izgleda običnom građaninu, pravi te objekte da bi to otvarala, kaže Šumarac, podsećajući na to koliko je trajala ceremonija oko otvaranja u nedelju. „Očigledno je da tu ima, baš zbog onih tajnih ugovora, međudržavnih sporazuma, očigledno je da što se više gradi ima i više i tih koruptivnih elemenata. Ova deonica od Obrenovca do Preljine je koštala možda 500 i nešto miliona evra, to znači oko pet, šest po kilometru, nemoguće je da od Novog Beograda do Surčina košta devet miliona (dolara)“, navodi Šumarac.

Mrkonjić: Izvinjavam se, minut jedan za Miloševića, pa juče mu je bio rođendan. 168 gradilišta u obnovi, nisu bila toliko teška, a bilo je i teških jesu, na dva je samo otišao, i to smo ga jedva naterali, u Novi Sad na most, i u Aleksinac gde je poginulo dosta građana.

Očigledno je da Šangdong, koji je nosilac tih poslova, iako kažu da je taj kredit jako povoljan – uzme jedan deo od tog profita, onda dođu firme koje su bliske vlasti, koje su podizvođači, i onda dođu Energoprojekt i naši giganti, i kao treća ruka – njima se da da samo pokriju troškove radne snage i materijala, navodi on. Naše građevinarstvo nema nikakve koristi od tih velikih projekata, nego se samo izrabljuju, ističe Šumarac.

Mrkonjić kaže da su patentirani ti međudržavni poslovi, i da onda automatski mora da bude učešća stranaca, jer i svetske banke kad daju pare – uslovljavaju. „Na tenderima, 12 je bilo za Koridor 10, naši su bili, uz sve moje napore i napore cele vlade, 10. ili 15, 20. ako su i mogli da konkurišu, jer nismo imali garancije, ili čak nismo imali 10 km urađenog puta po pojedinim preduzećima“, navodi Mrkonjić. Kada se uzimaju krediti ovakve vrste, onda mora nešto i da se da, dodaje.

Šumarac je rekao da bi voleo da se napravi jedan izveštaj, kad bude završena deonica od Surčina do Preljine, o tome šta je urađeno, koliko je preplaćeno, koliko je koštalo… To sigurno neće da se uradi dok se ova vlast ne promeni, ali siguran sam da će to jednog dana biti preispitano, dodao je. Ova vlada se zadužila od 2012. ili 2014. za deset milijardi, i uglavnom je to za infrastrukturu i to ne može da se kontroliše, tvrdi nekadašnji ministar građevinarstva..

Činjenica je da su to preskupi projekti, dodaje Šumarac, dok se Mrkonjić s tim ne slaže. Šumarac još dodaje da nisu dovoljno angažovane domaće firme, kao što je na primer to Mrkonjić radio u vreme njegovog mandata. U tome je Mrkonjić saglasan s njim.

Upitan o tome zašto nisu završene pristupne saobraćajnice, Mrkonjić kaže da je to stvar protokola, dok Šumaracnavodi da će to izazvati dva sata duže putovanje, što je najveći problem za Obrenovčane koji rade u Beogradu. 

Mrkonjić, govoreći o ceni, ubeđen je da će sve da se sazna – koliko će autoput koštati.

I Šumarac i Mrkonjić su se saglasili da je održavanje puteva najvažnije. Šumarac navodi da ima 12.000 km prve i druge kategorije i da ih niko ne održava, a da su mnogi od njih u nadležnosti opština.

Šumarac: Vučić stalno u kampanji, ukinuo Inženjersku komoru, ne pita struku

Šumarac navodi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stalno u kampanji, i posebno mu zamera što je ukinuo Inženjersku komoru zbog Grdelice i to što ne pita struku. „Ministarka je optužila inženjere da su krivi, jer se menjao projekat 10 ili 20 puta, a kad se menja projekat, potpisujete i građevinsku dozvolu. Ako se projekat menja, što ministarka nije menjala građevinsku dozvolu? Onda su inženjeri krivi…“

Navodi da je donet zakon, u kom piše da od njegovog stupanja na snagu svim izabranim organima (komore) prestaju funkcije. Doveli su, zatim, prinudnu upravu, kaže Šumarac, dok Mrkonjić navodi da za to nije znao, ali konstatuje da ukidanje komore jeste bila greška.

„Mi smo u obnovi (za poplave 2014) dali 70.000 evra za Direkciju za odboru kod Marka Blagojevića, a Privredna 5.000 i 2000 inženjera smo angažovali… Sada kada su bile ove poplave, ništa ova privredna uprava u komori nije uradila. Dakle ministarki, ovoj  Vladi smeta znanje, struka se ne pita ništa i zbog toga imamo posledice da nam svi inženjeri beže“, istakao je Šumarac.

Inženjera nema, kaže Mrkonjić. Navodi i da je sramota inženjera da puste predsednika države da šeta po gradilištima i da utvrđuje da li je pukao asfalt ili nešto u tunelu.

Mrkonjić je kazao da je ostao pri stavu da je veliki ulogu u izgradnji infrastrukture u Srbiji imao bivši predsednik Tadić, koji je, kako kaže, veliki napor ulagao. A smatra da je i Vučić isti takav.