Detalji idejnog projekta novog mosta na Savi koji će početi da se gradi 2020.

Biznis 06. avg 201913:55 > 14:03
Podeli:
Izvor: Promo

Gradnja novog mosta na Savi trebalo bi da počne 2020. godine, rekli su za eKapiju iz Saobraćajnog instituta CIP, koji je izradio idejni projekat mosta.

Izvesno je da će Stari savski most biti izmešten, a o dve varijante, odnosno dve buduće lokacije za izmeštanje izjasniće se Beograđani.

„Konkurs je bio 2017. i mi smo tada dobili nagradu. Posle konkursa je urađena sledeća faza projekta, a to je idejni projekat, koji je prema ugovoru 30. juna 2019. predat Republičkoj revizionoj komisiji. Kada Komisija odobri idejni projekat kreće se u izradu glavnog projekta, odnosno projekta za građevinsku dozvolu i izvođenje radova“, rekao je za eKapiju Dejan Srejić, vodeći projektant u CIP-u i jedan od autora idejnog rešenja novog mosta na Savi.

Izvor : Promo

Plan je, navodi Srejić, da izvođač bude izabran krajem ove godine, odnosno da početkom sledeće izradi projekat i počne gradnja.

Kako se navodi u obrazloženju projekta, novoprojektovani most dobro uklopiti u „lepezu“ postojećih mostova.

Izvor : Promo

„Međutim, osim delova konstrukcije oblikovanih tako da most povezuju sa postojećim beogradskim mostovima, novoprojektovani most poseduje i jedinstvenu estetiku. Glavni doprinos estetici donelo je uvođenje asimetrije, odnosno usvajanje lukova različite visine. Denivelisanjem lukova u temenu za 6 metara, odnosno uvođenjem asimetrije, mostu je dat lični pečat i različitost koja ga izdvaja od ostalih standardnih rešenja“, navodi se u idejnom projektu.

Izvor : Promo

Saobraćajni profil mosta predviđa dve kolovozne trake širine po 6,5 metara, dvokolosečni tramvajski-metro koridor u sredini profila, minimalne širine 8 metara i obostrane trotoare od po 3,3 metra koji uključuju jednosmerne biciklističke staze.

„Po obodu pešačko-biciklističkih staza formirani su kaskadni ispusti – terase vidikovci, koje pešacima i biciklastima pružaju odmorišta sa pogledom na reku i grad“, navodi se u idejnom projektu.