Obavezno oporezivanje za izdavanje smeštaja, kazne i do 350 hiljada dinara

Biznis 05. avg. 201916:32 > 18:48
Podeli:
Izvor: N1

Od 1. jula počelo se sa primenom pojedinih odredbi Zakona o trgovini i Zakona o ugostiteljstvu, koje se odnose na paušalno oporezivanje stana na dan. Ministar turizma Rasim Ljajić nedavno je izjavio da su uvođenjem paušalnog oporezivanja za građane koji izdaju stan, sobu ili kuću želeli da motivišu ljude da ne rade na crno.

Prema pojedinim odredbama Zakona o turizmu, koje se primenjuju od 1. jula, iznos poreza za građane koji se bave izdavanjem stanova, kuća ili soba iznosiće oko tri hiljade dinara po ležaju za godinu dana, u zavisnosti od kategorije smeštaja. 

O tome kakve ekonomske efekte možemo očekivati od ovakve odredbe, za Infobiz je govorio Goran Petković, profesor sa Ekonomskog fakulteta.

Ministar je rekao da je već u Beogradu registrovano 280 novih prijava, zatim preko 70 prijava u Novom Sadu, pa Vrnjačka Banja. To nije preovlađujući broj jedinica i smeštaja, ali pokazuje da tržište ipak reaguje i da su ti izdavaoci smeštaja shvatili da je bolje prijaviti se nego plaćati kazne koje su drakonske. Kolike su kazne?

„Od 150 do 350 hiljada dinara je kazna, čak ima tamo i drugih kaznenih odredbi koje ni kreatori zakona nisu hteli odmah da pominju. Za neregistrovanje, neisticanje imena… To je podstaklo ljude da shvate da im je bolje da se prijave i plate od tri do četiri hiljade godišnje po ležaju nego da plaćaju ovolike kazne“, kaže Petković.

Koliki procenat smeštajnih kapaciteta je u sivoj zoni?

„Neka procena USAID-a prema istraživanjima koja su radili pokazuje da je trećina turista u sivoj zoni. Po nekim mojim iskustvima, što je razvijenije turističko mesto, taj procenat neprijavljenih turista je veći“.

Mogu li te promene u zakonima imati ekonomske efekte?

„Verovato će na budžet imati neke efekte. Ja ne očekujem da ti efekti budu posebno veliki. Pa neka se i duplira broj prijavljenih u Beogradu, taj efekat na budžet neće biti ni milion dolara, to je zaista skromno. Ja očekujem veće promene u uređenju poslovnog ambijenta. Ono što bih voleo da vidim je da se malo jasnije i više govori o tome kako se taj novac koristi i gde ide. Tu će doći do veće uplate turističke takse, koju biznisi u sivoj zoni ne uplaćuju. A te turističke takse imaju striktnu nameru da se koriste za unapređenje turističke delatnosti“.

Hoće li nadležnosti inspekcije biti veće?

„Inspekcije, ovakve kakve su sada, nisu dobro organizovane. Sada, na primer, samim tim što su neki preduzetnici u registru, inspekcija će imati tačnu adresu, kontakt osobu. Ali za unapređeje rada inspekcije ja mislim da je potrebno više od ovih zakona sa ograničenim dejstvom“, zaključuje Petković.