Investicija od 120 miliona dolara u Železaru, HBIS obećava – bolji vazduh

Biznis 24. jul 201918:30 > 19:35
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Kujundžić

Manje otpada, manje rasipanja energije, bolji vazduh - tako bi trebalo da radi smederevska Železara nakon završetka investicije vredne 120 miliona dolara. Kamen temeljac danas je postavljen za glavno postrojenje vredno 80 miliona, a planirane su dodatne investicije vredne još 40 miliona.

Novi vlasnici – HBIS novu ambasadorku Kine obavestili su i o tome kako su se uklopili u lokalnu sredinu.

„Moji sunarodnici u železari su mi rekli da su srpski prijatelji mnogo ljubazni. Uče ih srpski jezik i da prave domaću rakiju, pozivaju ih da dođu na slave kod kuće“, kazala je ambasadorka Kine u Srbiji Čen BO.

Javnosti kažu da mnogo nade polažu u smederevsku firmu.

„Kada se projekat završi, većina starih zgrada i opreme iza nas će biti rastavljena. Ono što će se pokazati biće zelena, inteligentna, vodeća moderna fabrika za uštedu energije u Evropi, a očuvanje energije i zaštita životne sredine će dostići napredni svetski nivo“, naglasio je Vang Laniju iz HBIS-a.

POVEZANE VESTI

Koliko će trajati osavremenjivanje železare danas nije precizirano, ali se među upućenima pominje rok od oko godinu dana.

Ali kakvi će biti rezultati smederevske Železare ne zavisi samo od ulaganja kineskih vlasnika, već i od Evropske unije. Tržište čelika je od ove godine pod posebnim režimom, režimom kvota. One su podložne reviziji i ukoliko budu promenjene u budućnosti, to može da se odrazi i na poslovanje smederevske kompanije.

Predsednik Srbije kaže – o tome predstoje teški razgovori. Nada se podršci i nove predsednice Evropske komisije.

„Verujem da ćemo uspeti da obezbedimo fer tretman za srpski čelik i železaru“, izjavio je Vučić.

N1: Šta bi to značilo?

„Šta sad ja vama da odgovorim. Kako smo mi unapred pogodili koliko će Turci da izvezu u sedam dana i na dnevnom nivou, a oni su nam rekli da je to nemoguće, pa se ispostavilo da smo mi u pravu, pa su time popunili i dobar deo naše kvote. Da ne ulazite u sve to. U pitanju je teška tehnika“, dodao je.

Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević kaže da kineski partner priprema železaru i za druga tržitša.

„Investitor je za male novce dobio jedan kapacitet koji vredi milijarde, što znači da se njemu isplati neko vreme i da pretrpi određene teškoće, a tiču se umanjenja eksporta za Evropsku uniju. Oni će sigurno gledati koliko to mogu ispopravljati na drugim tržištima…i oni će se sigurno truditi da na najbvolji način posluju“, ocenjuje Kovačević.

Kineski vlasnik do sada je u Železaru investirao 150 miliona evra.