Francuske kompanije investiraće u projekte "zelene energije" u Srbiji

Biznis 16. jul 201915:43 > 15:46
Izvor: Tanjug/Ministarstvo energetike

Ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić je tokom posete državne delegacije Francuske Beogradu razgovarao s predstavnicima francuskih energetskih kompanijama o investiranju u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

Ocenio je da „izražena spremnost francuskih kompanija da investiraju u Srbiju i sarađuju s ovdašnjim firmama, upravo dokazuju da Srbija od Francuske ima snažnu podršku i dugoročno partnerstvo“.

Sa kompanija „Proparco“ koja je deo Francuske razvojne agencije, i zainteresovana je da finansira projekte iz oblasti obnovljivih izvora energije, ustanovljen je zajednički interes za razvoj projekata za veće korišćenje energije iz obnovljivih izvora u Srbiji, navodi se u saopštenju.

„Akuo Energy“, najveća francuska privatna kompanija koja se bavi „proizvodnjom ‘zelene energije’ „, potpisala je s Vladom Vojvodine Protokol o namerama za razvoj projekta vetroparka u Bašaidu, kod Kikinde.

„Srbija je tokom protekle dve i po godine na mrežu stavila oko 500 megavata instalisane snage, u najvećem delu iz energije vetra. S obzirom na to da raspolažemo velikim kapacitetima za proizvodnju ‘zelene energije’, sve kompanije s kojima je delegacija Srbije vodila razgovore, imaju snažan interes da ostvare nove vidove saradnje“, rekao je Antić.

Kazao je da je s kompanijom „Elektroprivrede Strazbura“ koja je drugi najveći distributer električne energije i gasa u Francuskoj, srpska strana potpisala Memorandum o razumevanju za korišćenje dubokih geotermalnih izvora opština Kikinda, Subotica i Sremska Mitrovica, radi proizvodnje toplotne energije, jer je u Vojvodini veliki neiskorišćeni potencijal termalnih izvora.

Francuska kompanija „SUEZ grupa“, jedan od partnera Grada Beograda na razvoju projekta izgradnje regionalnog centra za tretman otpada u Vinči, kod Beograda, s Beogradskim elektranama je potpisala javno-privatno partnerstvo o tretmanu otpada i pružanju drugih usluga.

Predviđeno je da se preradom otpada proizvodi električna i toplotna energija za deo Beograda.

Čelnici kompanije „Schneider Electric“ potpisali su sporazume o saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu i s Fakultetom tehničkih nauka u Novom Sadu.

Antić je ukazao da Srbija ulaže velike napore za pravljenje „energetskog miksa“ i unapređenje elektroenergetskog sektora, te da je značajan prostor za saradnju sa „Schneider Electric“.