Ružić: Primena platnih razreda u javnim službama sledeće godine

Biznis 10. jul 201913:38 > 13:49
Izvor: N1

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je da očekuje da platni razredi za zaposlene u javnim službama budu uvedeni tokom sledeće godine.

„Očekujemo da platne grupe budu u primeni sledeće godine, a do tada ćemo vreme iskoristiti za razgovore sa sindikatima kako bi se fino nijansirali platni razredi“, rekao je Ružić. 

On je dodao da je Vlada Srbije bila blizu toga da primena platnih razreda počne 1. januara iduće godine, ali da je ostala da se uradi dodatna finansijska anliza. 

Uvođenje platnih razreda za zaposlene u javnim službama predviđeno je Zakonom o sistemu plata u javnom sektoru koji je usvojen decembra 2017. godine. Zakon je trebalo da stupi na snagu 1. jaunara 2019. godine, a njegova primena odložena je za 1. januar 2020. godine, a potom je i taj rok pomeren.

Novim platnim razredima u sistemu javne uprave trebalo bi da se uspostavi pravedan raspon plata, odnosno da bude ista plata za isti posao u svim službama javnog sektora, a da se zaposlenima učinak meri kroz uvođenje jedinstvene osnovice i precizno definisanih koeficijenta. 

Plate u javnom sektoru trenutno se utvrđuju na osnovu 23 različite osnovice, više od 500 osnovnih koeficijenata i 200 dodataka na osnovnu platu.