Evropski ministri traže "kompromisnog" kandidata za direktora MMF-a

Biznis 06. jul 201915:59 > 16:06
Podeli:
Izvor: Plamen Stoimenov/EU2018BG/Handout via REUTERS

Evropski ministri finansija treba da pronađu kompromisnog kandidata, koji će zameniti Kristin Lagard na funkciji direktora Međunarodnog monetarnog fonda, rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Mer.

Evropski lideri su početkom nedelje nominovali Lagardu za naslednika Marija Dragija na funkciji predsednika Evropske centralne banke.

Le Mer je najavio da će evropski ministri finansija o ovoj temi razgovarati na sastanku u Briselu u utorak 9. jula.

„Potrebno je da pronađemo kompromis na evropskom nivou. Nadam se da ćemo postići dogovor o najboljem evropskom kandidatu za MMF“, naglasio je Le Mer.

Kao jedan od mogućih kandidata za rukovodeću funkciju u MMF-u pominje se guverner Banke Engleske Mark Karni. Međutim, Karni je rođen u Kanadi i bio je na funkciji guvernera Banke te zemlje, ali još ima britansko i irsko državljanstvo.

Neimenovani francuski zvaničnik rekao je da će Le Mer o ovom pitanju tokom dana razgovarati i sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Prema tradiciji, na čelu MMF-a je Evropljanin, a sestrinskom institucijom Svetskom bankom rukovodi Amerikanac.

Nedavno je na čelo Svetske banke imenovan Amerikanac Dejvid Malpas, tako da, prema rečima francuskog zvaničnika, nema razloga da funkciju šefa MMF-a ne dobije Evropljanin. 

Među ostalim kandidatima za šefa MMF-a pominju se i evropski komesar za konkurentnost Margrete Vestager i bivši ministar finansija Holandije Jeroen Dajselblum.