Da li će u budžetu biti novca za povećanje plata i penzija?

Biznis 07. apr. 201509:55 > 09:59
Podeli:
Izvor: Freeimages.com/Andrew C.

Građanima, kojima su zbog mera štednje snižene penzije i državne plate, izjavima iz Vlade Srbije neprekidno podgrevaju nade da će primanja ipak da im porastu.

Da li će u budžetu biti para za dodatne troškove i, ako ih bude, da li da se koriste za plate i penzije? Koliko bi to moglo da iznosi, ekonomsti se još ne usuđuju da prognoziraju.

Država je, kako je budžetom planirano, od početka godine trebalo da ima manjak od 55 milijardi dinara. On je, međutim, više nego prepolovljen, iznosi oko 22 milijarde.

Kako kažu ekonomisti, manji deficit rezultat je pristiglih profita javnih preduzeća u januaru, veće naplate PDV-a, ali i manjih rashoda, pre svega za investicije.

Uštedelo se i na platama, i to više nego što je bilo planirano, jer pojedini budžetski korisnici isplaćuju i manje nego što im budžet omogućava.

Moguće je da deo isplata za zarade prebacuju na usluge, pošto je moguće da deo angažovanih ljudi plaćaju preko ugovora, moguće je da je reč o drugačijem knjiženju. Umesto da se isplata zarada knjiži na zaradama, da imamo skok na uslugama. Ali ovo je hipoteza za koju ostaje da se vidi da li je istinita, kaže Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta.

Nastave li se dobri rezultati do kraja godine, pitanje je kako rebalansirati finansije.

Više o tome u prilogu Vojislava Stevanovića: