Svi radnici Vagonke i Lokomotive napustili svoja radna mesta

Biznis 06. apr. 201518:06 > 18:10
Podeli:
Izvor: N1

Svih 266 radnika MIN Vagonke i svih 235 radnika MIN Lokomotive prihvatilo je ponudu države da uz otpremnine koje iznose 200 evra po godini staža napuste svoja radna mesta, rekli su agenciji Beta u tim preduzećima.

Prihvatanje socijalnog programa je prvi korak ka odlasku u stečaj Vagonke i Lokomotive nakon što su se obe ove firme našle na spisku od 188 preduzeća za koje je Agencija za privatizaciju predvidela hitno pokretanje stečajnog postupka.

Direktor MIN Lokomotive Slavko Raičević rekao je agenciji Beta da odlazak zaposlenih ne znači definitivni kraj tog preduzeća.

„Zbog nezavršenih poslova dvadesetak radnika sam već vratio na posao, a uskoro će biti posla za još 20 do 30 radnika. Za otprilike dva meseca posla će biti za oko 100 radnika“, istakao je Raičević.

Prema njegovim rečima, radnici te firme, uprkos odlasku u stečaj, očekuju nove poslove pošto su dobili obećanja da će Lokomotiva biti angažovana u poslovima neophodnih domaćoj železnici, ali i da će u konzorciju sa drugim firmama učestvovati na tenderima.

Raičević je rekao da je još neizvesno da li će ovo preduzeće remontovati lokomotive za makedonsku železnicu, pošto još nije obezbeđeno 30 miliona dinara za uplatu garancija koje Makedonci traže.

Direktor MIN Vagonke Ivica Radosavljević potvrdio je takođe za Betu da će narednih dana jedan broj sada već bivših radnika ove firme biti ponovo angažovan, ovoga puta po ugovoru o delu.

„Svi radnici su napustili Vagonku 31. marta, ali već je potrebno da se neki od njih vrate. Verovatno će biti posla za oko 60 radnika, jer je potrebno da se završe vagoni za Termoelektranu ‘Nikola Tesla’ i RTB ‘Bor'“, rekao je Radosavljević.

On je istakao da bi Vagonka ove godine trebalo da učestvuje i u remontu vagona za srpsku železnicu, ali i da dobije druge poslove na tenderima.

Radosavljević je rekao da bi za Vagonku bilo dobro da što pre ode u stečaj, jer bi onda ranije bio završen postupak njene privatizacije i oporavka.