Udovički: Plan i vizija do kraja aprila

Biznis 06. apr. 201517:47 > 17:49
Podeli:
Izvor: Tanjug/Dragan Stanković

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je u ponedeljak mogućnost manjeg otpuštanja u javnom sektoru zbog viška prihoda u budžetu u prvom kvartalu nego što je planirano.

„Nadamo se tome, ali ne smem to da kažem dok ne razgovaramo svi u vladi i odlučimo o strategiji“, rekla je Udovički za B92. Pre ili kasnije, rekla je Udovički, broj radnika u javnom sekoru će morati da se smanjuje, ali, kako je objasnila, ako bude imala više vremena država može da posveti pažnju tome da promenu u troškovima postigne na drugačiji način.

„Radi se detaljna analiza da se vidi koliko može da se odloži pitanje broja ljudi kako bi se fokusirali na smanjenje troškova samo onoliko koliko je potrebno“, rekla je Udovički. Ona je rekla da je veći problem od racionalizacije reogranizacija javnog sektora.

Prema njenim rečima, poslednja analiza pokazuje da Srbija nema višak agencija u smislu funkcija koje rade, već da ima preklapanja.

Upitana kad će biti napravljen plan racionalizacija i u formi zakona biti u parlamentu, Udovički je rekla da će neki plan postojati do kraja aprila. „Tada će se znati vizija“, rekla je Udovički.

Govoreći o zakonu o platama, Udovički je rekla da će zakon stupiti na snagu kad bude usvojen u parlamentu, što bi trebalo da bude tokom godine.