Rusi počeli radove na Koridoru 10, vozovi će ići 120 km/h

Biznis 06. apr. 201515:28 > 15:32
Podeli:
Izvor: N1

Počeli radovi na rekonstrukciji i modernizaciji deonice železničkog Koridora 10 Sopot Kosmajski-Kovačevac, koja se finansira ruskim kreditom. Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović najavila je da će brzina na toj pruzi biti povećana sa sadašnjih 30 na 120 kilometara na sat.

To je treća deonica na kojoj je kompanija Ruskih državnih železnica „RŽD Internešnal“ započela radove u Srbiji, a rok za njihov završetak na toj deonici dugoj 18,5 kilometrara, je 18. avgust.

Ruske mašine počele su da uklanjaju stare koloseke, a dnevno mogu da skinu najviše 800 do 1.000 metara pruge.

Mihajlović je istakla da su radovi na toj pruzi otvoreni čak pet meseci pre roka i da je ruski kredit, koji je u prethodnih godinu i po dana „stajao“, sada pokrenut i mnogo se brže realizuje.

Kako je rekla, došlo je krajnje vreme da se vozimo železnicom, a ne stalno da pričamo kako vozovi na srpkim prugama idu sporo.

Ministarka je kazala da je cilj vlade da što više domaćih firmi učestvuje u tim projektima i dodala da je „Energoprojekt“ podizvođač radova na pruzi Sopot Kosmajski-Kovačevac.

Ministarska je takođe najavila da će u poslednjem kvartalu ove godine početi i rekonstrukcija barske pruge kroz Srbiju, koja će se isto finansirati ruskim kreditom.

Čepurin za proširivanje saradnje Srbije i Rusije

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin je rekao da je direktor Ruških železnica Vladimir Jakunjin ranije dolazio u Srbiju zbog poteškoća u realizaciji ruskog kredita i istakao da se ugovori sada ispunjavaju i pre roka.

On je zahvalio srpskim partnerima i naglasio da saradnju između dve zemje ne treba ograničiti samo na naftu i gas, iako nas i u toj sferi očekuju „novi momenti“, već je treba šiiriti i u oblasti poljoprivrede, tehnologije i infrastrukuture.

Generalni direktor „Železnica Srbije“ Miroslav Stojčić je podsetio da se radovi na tri deonice koji se finansiraju ruskim kreditom odvijaju po planu, po predviđenim projektima i da idu čak i pre roka. Radi se na tri deonice: pruzi Beograd – Pančevo, Ruma – Golubinci i Sopot Kosmajski – Kovačevac.

On je rekao da će sledeća deonica biti Mala Krsna – Velika Plana koja će početi da se radi 15 do 20 dana nakon završetka deonice kod Sopota, dok će tri preostale deonice na jugu Srbije početi da se rade naredne godine.