Robne rezerve počele sa otkupom tovnih svinja

Biznis 03. apr. 201508:47 > 08:55
Podeli:
Izvor: Freeimages

Republička direkcija za robne rezerve počela je sa otkupom tovnih svinja od registrovanih poljoprivrednih proizvođača u cilju rešavanja neravnoteža na tržištu, rečeno je Tanjugu u direkciji.

Direkcija je u sredu otkupila oko 450 tovljenika na otkupnim mestima Badovinci, Lačarak i Slepčević. Klanice koje će vršiti otkup tovnih svinja su „Big Bull Foods“ iz Bačinaca, „PRO-MES“ iz Novog Bečeja, novosadska IM „Matić“, jagodinski „Juhor“ i IM „Topola“ iz Bačke Topole.

POVEZANE VESTI:

Pored navedenih, kupovinu tovnih svinja će obavljati i IM „Matijević“, Alf Promet iz Kaća i Imes iz Padinske Skele. Kupovina će se vršiti najkasnije do 30. aprila, a rok plaćanja je 15 dana od kada Republička direkcija primi potvrdu o prijemu tovnih svinja.

Vlada Srbije dala je ranije saglasnost Republičkoj direkciji da od registrovanih poljoprivrednih gazdinstava kupi do 10.000 tovnih svinja po ceni od 170 dinara za prvu klasu, 150 dinara za drugu i 140 dinara po kilogramu za treću klasu.

S obzirom na to da je na tržištu mesa, ali i mlečnih prerađevina, osetno primetan pojačan uvoz koji preti da uništi domaću proizvodnju, sekretar Udruženja za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije Nenad Budimović rekao je da je jedino rešenje za taj problem u izvozu ovih proizvoda.

„Rešenje je da se nađe mogućnost izvoza i u slučaju mleka i svinjskog mesa, jer kada bi se taj kanal ‘otpušio’ regulisali bi se viškovi. Samo izvoz može da povuče proizvodnju“, ocenio je Budimović.

On je dodao da je nakon kratkotrajnog zastoja izvoza na rusko tržište koji se dogodio krajem prošle godine, realno očekivati da plasman na ovo tržište ponovo zaživi u većoj meri.