Finansijske rezerve Grčke će izdržati do 12. maja

Biznis 02. apr. 201515:37 > 15:39
Podeli:
Izvor: Reuters/Alkis Konstantinidis

Finansijske rezerve Grčke će očigledno duže potrajati nego što se ranije mislilo, piše nemački Zidojce cajtung, dodajući da je iz pregovaračkih krugova uspeo da dođe do informacija na osnovu kojih se može zaključiti da je Atina "platežno sposobna do 12. maja".

Te podatke su u Briselu izneli grčki pregovarači. Do sada je bilo govora o 9. aprilu kao danu posle kojeg je Atini hitno potrebna dodatna pomoć“, navodi taj list.

„Da bi dobila novac, Atina mora da dostavi spisak konkretnih merljivih reformi. Međutim, napori u toj oblasti jedva napreduju“, piše Zidojče cajtung.

Povodom razgovora između grčke vlade i predstavnika institucija o programu reformi, Velt piše, pozivajući se na krugove u EU, da su Grci veoma daleko od ubedljivog programa i da „ni telefonska konferencija finansijskih državnih sekretara evrozone nije dala nikakve nove rezultate“.

„U Evropi se sve više stiče utisak da Atina želi novac bez reformi. Među Evropljanima vlada strah da bi Grčka vlada dodatne milijarde upotrebila samo da podigne plate, penzije i socijalna davanja. Pitanje o tome ako i kada zemlja želi da vrati pozajmljene milijarde, potpuno je otvoreno“, dodaje se u tekstu.