Osam novih turskih autobusa u Beogradu, 40 do kraja maja

Biznis 15. maj. 201913:12 > 13:19
Podeli:
Izvor: Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i turski ambasador u Srbiji Tanžu Bilgič prisustvovali su primopredaji osam novih niskopodnih solo autobusa turske kompanije BMC, koji će se od danas naći na ulicama prestonice, prenosi Beoinfo.

Kako prenosi Beoinfo, događaju ispred Starog dvora prisustvovali su i direktor kompanije BMC Sedat Činar, direktor JKP GSP „Beograd“ Radiša Momčilović, načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović, gradski urbanista Marko Stojčić i predsednik Samostalnog sindikata GSP Goran Antić.

Vesić je istakao da je ovo prvi kontigent autobusa, dok će 40 autobusa na prestoničke ulice stići do kraja maja, a preostalih 30, prema ugovoru, do 24. juna. Kada je reč o isporuci autobusa kineske kompanije „Hajger“, Vesić je najavio da će se oni takođe sukcesivno isporučivati do kraja septembra.

„Kada se uzme u obzir da su potpisani ugovori za kupovinu 244 nova autobusa, koji se očekuju na ulicama prestonice do kraja septembra, kao i nabavka 50 novih autobusa iz „Ikarbusa“ do kraja godine, reč je o najvećoj nabavci novih vozila GSP u jednoj godini u istoriji tog preduzeća, jer se time obnavlja više od 40 odsto ukupnog voznog parka tog preduzeća. Za sledeću godinu je planirana nabavka još 50 autobusa iz „Ikarbusa“ i dodatnih 30 električnih autobusa proizvedenih u „Ikarbusu“, a čiju je proizvodnju preuzeo kineski partner. Tako da građani do septembra 2020. godine mogu da očekuju 374 nova autobusa na ulicama Beograda, što je više od 50 voznog parka GSP“, najavio je zamenik gradonačelnika.

On je dodao da su BMC autobusi moderni, poseduju klima-uređaje, brojače putnika, vaj-faj tehnologiju, a sa tim performansama koriste se u gradskom prevozu širom Evrope. Novi autubus, kako je precizirao, ima 26 sedišta i mesta za 103 putnika, i već danas će se naći na linijama 602 i 603.

„Ove mere pokazuju koliko nam je važno da se GSP obnovi, jer dugo nije ulagano u gradski prevoz. Ovo je početak niza promena u GSP u narednom periodu, a to je kupovina novih autobusa, bolja naplata karata i restrukturanje samog preduzeća, dok će građani sa nabavkom nova 244 autobusa osetiti da je prevoz u Beogradu bitno bolji“, istakao je Vesić.

On je zahvalio turskom ambasadoru i turskoj kompaniji na dobroj saradnji i dodao da je saradnja između dve zemlje u stalnom usponu. Takođe je zahvalio rukovodstvu i sindikatima GSP na realizaciji ove nabavke, kao i svim zaposlenima, jer uz sve poteškoće, uspevaju da održe sistem javnog prevoza.

Direktor JKP GSP „Beograd“ Radiša Momčilović istakao je da je prosečna starost postojećeg autobusnog voznog parka 11 godina i da bez nabavke novih autobusa red vožnje ne bi mogao da se pouzdano održava niti da se pruži kvalitetna usluga putnicima.

„Ovom sukcesivnom nabavkom novih autobusa stvoriće se bolji uslovi prevoza i veći prihod za GSP i finansijsku konsolidaciju preduzeća“, ukazao je Momčilović i zahvalio zameniku gradonačelnika jer je uložio ogroman napor da se uđe u obnovu voznog parka GSP.

Ambasador Turske Tanžu Bilgič u Beogradu zahvalio je zameniku gradonačelnika na izboru autobusa turske kompanije. Takođe je dodao da kao stanovnik Beograda svakog dana primećuje napredak života građana i istakao da mu je drago što je Turska partner tog pozitivnog razvoja. Direktor kompanije BMC zahavalio je Gradu Beogradu jer će se autobusi te kompanije naći u saobraćaju u srpskoj prestonici.

Predsednik Samostalnog sindikata GSP Goran Antić takođe je zahvalio Skupštini Grada Beograda i zameniku gradonačelnika Goranu Vesiću, kao i menadžmentu preduzeća u realizaciji, kako je rekao, istorijske obnove voznog parka.