Potpisan ugovor o prodaji Luke Novi Sad

Biznis 10. maj 201910:41 > 19:22
Podeli:
Izvor: N1

U Vladi Srbije potpisan je ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad sa kompanijom “P&O Ports” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja je jedinu luku u drzavnom vlasništvu kupila za 7,99 miliona evra. Ta kompanija posluje u okviru grupacije DP WORLD.

U Vladi Srbije ugovor o prodaji potpisali su državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i predstavnici kompanije koja je novi vlasnik Luke Novi Sad.

Na konferenciji za medije, nakon potpisivanja, saopšteno je da će kompanija “P&O Ports” uložiti oko 30 miliona evra, što je, kako su istakli, više nego što je predviđeno ugovorom.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović kaže da je u pitanju jedno od najvećih investicionih ulaganja u vodnom saobraćaju, za poslednjih 30 godina.

Svih 150 zaposlenih ostaće u radnom odnosu u Luci Novi Sad i nakon što je ona dobila novog vlasnika, a treba podsetiti da je to luka koja ima pretovar oko milion tona robe godišnje, iako je kapacitet oko 2,5 miliona tona.

Početna cena za prodaju Luke Novi Sad na prethodnom tenderu bila je oko 16 miliona evra, dakle gotovo duplo više od cene za koju je prodata, ali na taj tender se niko nije odazvao.

Luka Novi Sad poslednje četiri godine je poslovala profitabilno.

Sekretar: odluka da se okonča proces privatizacije, poslovanje nije kriterijum

Na pitanje novinara zašto je država odlučila da proda poslednju luku koja je bila u državnom vlasništvu, a koja je pritom poslednje četiri godine poslovala profitabilno, državni sekretar u Ministrastvu privrede Dragan Stevanović kaže da je strateško opredeljenje države bilo da se privatizacija završi.

„Nije država odlučila da proda Luku Novi Sad, već da okonča proces privatizacije, i to je prema zakonu i ustavu i trajno opredeljenje Republike Srbije. I nije jedini kriterijum za privatizaciju neke kompanije da li ona posluje pozitivno ili ne, već strateško ideološko političko opredeljenje ove vlade njenog predsednika nekada, sada predsednika države Aleksandra Vučića – da se postupak privatizacije privede kraju“, kazao je on.

Kovačević: Luke prodate ispod cene

Država se, podsećaju stručnjaci, više puta pokazala kao „loš vlasnik“ u lučkoj industriji.

Prodaja je bila sudbina i Luke Beograd, ali i luke u Pančevu.

„Ispostavilo se već na njima da se radi o kupovini imovine po povoljnoj ceni i onda se tipuje da to bude urbanistički iskorišćena za druge svrhe i da bude još veća korist onog ko je kupio. Kad se uzme naročito i potencijalno zemljište i strateški značaj te imovine – sigurno je šteta da smo mi za male novce izvršili te privatizacije“, kaže Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.