Mihajlović: Imaćemo puna gradilišta

Biznis 02. apr. 201509:09 > 09:14
Podeli:
Izvor: Tanjug/Aleksandar Stojanović

Poslednjih godinu dana u Srbiji je izdato 225 građevinskih dozvola, odnosno 45 puta više nego prošle godine u isto vreme, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlović je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, istakla da je to pokazatelj da zakoni mogu da se donesu i primenjuju, ali da je potrebno da se vrši kontrola te primene.

Prema njenim rečima, s obzirom na to da je tek početak primene zakona, još „nije vreme za kazne“ onih koji zakon ne primenjuju kako bi trebalo.

„Imamo ljude na terenu koji objašnjavaju lokalnim samoupravama kako se primenjuje zakon“, objasnila je Mihajlović i dodala da veruje da narednog meseca više neće biti problema sa izdavanjem građevinskih dozvola.

Mihajlović je istakla i da bi, ukoliko sve bude išlo istim tokom, Srbija do 2016. trebalo da dobije i elektronsku građevinsku dozvolu.

„Imaćemo puna gradilišta i zaposlene ljude, što nam je, kao vladi, i bio cilj – povećanje zaposlenosti“, zaključila je Mihajlović.

„Važno da se spoje Koridori Srbije i Putevi Srbije i to što pre

Ministarka Mihajlović je izjavila da skupština JP „Koridori Srbije“ mora da održi sednicu na kojoj će biti reči o pripajanju preduzeću „Putevi Srbije“.

Odgovarajući na konstataciju novinara da se direktor „Koridora“ Dmitar Đurović protivi pripajanju, čiji je rok bio 1. april, Mihajlović je rekla da to nije prvi niti poslednji direktor koji pokušava da bude iznad države.

„Ali, verujem da će vlada, na osnovu informacija koje će ministarstvo pripremiti, doneti odgovarajuću odluku. Ta informacija će biti na prvoj narednoj sednici vlade“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je za Vladu Srbije veoma značajno da dođe do spajanja „Koridora Srbije“ i „Putevi Srbije“, jer je to deo nastojanja vlade da u svim segmentima reformiše javna preduzeća, smanji njihove troškove i racionalizuje poslovanje.

„Skupština ‘Koridora’ mora da se što pre održi ukoliko želimo da sprovedemo odluku vlade (o pripajanju), a verujem da svi želimo“, rekla je Mihajlović.

Na konstataciju da postoje nesuglasice i sa novim direktorom „železnice Srbije“ Miroslavom Stojčićem, Mihajlović je poručila da je zadatak vlade da stvori ambijent da se rade poslovi i učini da se reformišu javna preduzeća.

„Uvek postoji otpor kada krenete nešto da radite. Moj zadatak je da se projekti ubrzaju, a ne da stoje i to je razlog zašto upućujem i kritike. Nije najvažnije da u jednom preduzeću smenite stotinu ljudi, već da vidite šta se dešava s projektima i da ih što je brže moguće ubrzamo“, zaključila je Mihajlović.