Gradonačelnik: Za prvu fazu Linglonga Studija o uticaju na sredinu nije potrebna

Biznis 09. maj 201920:13 > 20:18
Podeli:
Izvor: N1

Građanski preokret saopštio je da je kineska kompanija "Linglong", koja gradi fabriku guma u Zrenjaninu, definitivno bez Studije o proceni uticaja na životnu sredinu, a iz kabineta gradonačelnika saopšteno je da za prvu fazu radova taj dokument nije potreban.

Iz kabineta kažu da se realizacija projekta kineske kompanije „Linglong“ sastoji iz više faza i da je u prvoj fazi kineska kompanija dobila gradjevinsku dozvolu za pripremne radove za koje, po Zakonu, nije potrebno priložiti Studiju o uticaju na životnu sredinu.

Aktivisti Građanskog preokreta saopštili su da je pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, nakon intervencije Poverenika za informacije od javnog značaja, odgovorio da mu nije podnet zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, niti mu je dostavljena takva studija kineske kompanije za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“.

POVEZANE VESTI

Iz Građanskog preokreta ukazali su da su prethodno Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Grad Zrenjanin saopštili da ne poseduju takvu studiju, da o njoj nisu odlučivali i da je nadležnost za to pokrajinska.

Iz kabineta gradonačelnika Zrenjanina Čedomira Janjića navode i da je u drugoj fazi projekta prilikom početka izgradnje samog postrojenja za proizvodnju obavezna Studija o uticaju na životnu sredinu.

„Pre davanja saglasnosti na Studiju i izdavanja građevinske dozvole za drugu fazu, Studija se mora dati na Javni uvid, gde će svi zainteresovani moći da je pogledaju, što se moglo i proveriti uz minimalne napore kroz Zakon o uticaju na životnu sredinu.

Iz tog razloga smatramo da je nepotrebno dovoditi građane Srbije u zabludu jer je sve do sada urađeno u skladu za Zakonom“, piše u saopštenju uz gradonačelnikovog kabineta.

„Prvi put u Zrenjaninu imamo kompaniju koja je ozbiljan proizvođač na globalnom nivou i jedan od lidera u svojoj sferi poslovanja. Ovde nije samo stvar o velikoj investiciji i otvaranju novih radnih mesta, radi se o društveno odgovornoj kompaniji koja ulaže u obrazovanje, sport, medicinu i kulturu i paralelno sa svojim razvojem razvija i sredinu u kojoj se nalazi“, navodi se u tom saopštenju.

Piše i da će tokom izgradnje i rada kompanije „Linglong“ biti angažovane lokalne građevinske firme, biće korišćene usluge lokalnih kompanija za razne servise i održavanja, što znači da će, pored otvaranja 1.500 novih radnih mesta, veliki broj ljudi indirektno imati posao.

Zrenjanin će, zahvaljujući kompaniji „Linglong“ dobiti novu putnu mrežu, auto put Zrenjanin – Beograd, proširenje postojećeg puta ka Novom Sadu što nas dodatno dovodi u fokus za nove investicije, kaže se u saopštenju gradonačelnika.

Prema njegovim rečima, u Zrenjaninu će biti, na „veliku žalost zlonamernih pojedinaca“, podignuta najsavremenija fabrika guma u Evropi i biće poštovani svi parametri koji se tiču zaštite životne sredine.