Ljajić: Cilj da Novi Pazar posećuje 100.000 turista godišnje

Biznis 30. apr 201915:16 > 15:20
Podeli:
Izvor: N1 (arhiva)

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je prilikom otvaranja pešačke staze do Gradine, tvrđave u okviru kompleksa Stari Ras, da je cilj Vlade Srbije i lokalne samouprave Novog Pazara da za pet godina taj grad godišnje poseti 100.000 turista.

On je kazao da je izgradnjom staze to srednjovekovno utvrđenje, koje nije bilo dovoljno poznato ni žiteljima Novog Pazara, postalo dostupnije domaćim i stranim turistima.

„Gradina može da bude turistička atrakcija, jer je deo jednog od najznačajnijih spomenika kulture u Srbiji, Starog Rasa sa Sopoćanima koji je na Uneskovoj listi svetske baštine. Ranije je bilo nemoguće doći do ovog lokaliteta, a sa ovim radovima je put postao bezbedan, ali i izazovan za mladje koji vole da šetaju“, kazao je Ljajić.

Turističko-pešačka staza duga je 950 metara i počinje od restorana Pazarište do tvrđave, ima karakter umerene planinske staze. Na 550 metara od početka se račva, levo se nastavlja glavnom stazom, a desno je uradjena alternativna staza, kojom se brže stiže do Gradine. 

Duž staze uređeno je sedam odmarališta sa klupama, postavljeni su putokazi, rukohvati, zaštitna ograda, edukativno-informativne table, dok će LED osvetljenje biti urađeno tokom maja.

Radove, koji su koštali više od 12 miliona dinara, finansiralo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a Ljajić je najavio da će država i lokalna samouprava Novog Pazara nastaviti da ulažu u razvoj turizma.

„Novi Pazar ima najveći broj kulturno-istorijskih spomenika na tako malom prostoru i veliki broj turističkih proizvoda koji nikada nisu bili manje valorizovani. Cilj nam je da Novi Pazar pozicioniramo kao važnu turističku destinaciju, jer ima preduslove za to. Plan nam je da za dve godine povećamo broj turista sa sadašnjih 20.000 na 50.000, a za pet na 100.000 na godišnjem nivou“, poručio je Ljajić. 

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da lokalna samouprava prepoznaje značaj kulturno-istorijskih spomenika za razvoj turizma i da će sa nadležnim ministarstvo raditi na njihovom očuvanju i promociji. 

„Zbog vrednih kulturno-istorijskih spomenika Novi Pazar je i dobio nagradu EDEN za izuzetnu turističku destinaciju Evrope za prošlu godinu. To je dalo potencijal za razvoj turizma, izgradjeno je šest novih hotela, povećani su smeštajni kapaciteti, a gradska uprava u turizmu vidi razvojnu šansu“, dodao je Biševac. 

Stari Ras sa manastirom Sopoćani uvršten je na listu svetske baštine Uneska 1979. godine i to je bio prvi lokalitet iz Srbije koji se našao pod zaštitom te međunarodne organizacije.