Potpisani ugovori za izgradnju autoputa Preljina-Požega i deonicu brze pruge

Biznis 25. apr 201910:58 > 16:58
Izvor: Tanjug/Dimitrije Goll

Ugovori o izgradnji autoputa Preljina-Požega na Koridoru 11 i modernizaciji i rekonstrukciji deonice brze pruge Beograd-Budimpešta od Novog Sada do Subotice, potpisani su u Pekingu, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Kako je navedeno, ugovore o kreditu za te projekte sa kineskom Eksim bankom potpisao je ministar finansija Siniša Mali, u prisustvu predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

„Ovi ugovori nam donose sigurnost koja garantuje da će značajni infrastrukturni projekti biti završeni. Izmedju ostalog, zahvaljujući opremljenoj infrastrukturi, koja uključuje bolju saobraćajnu povezanost, bićemo još atraktivniji za investitore. To će dalje doprineti i razvoju turizma u tom delu Srbije“, rekao je ministar Mali.

Koridor 11 je bitan i za povezivanje sa Crnom Gorom i Jadranom, što će nam olakšati transport, i značajno unaprediti trgovinu u regionu, dodao je ministar. „Izgradnja dve preostale deonice Preljina – Požega, dužine 30,9 kilometara i Požega – Boljare, dužine 107 kilometara, neophodna je ; da bi se završio kompletan autoput, ukupne dužine 258 kilometara, do granice sa Crnom Gorom“, kazao je Mali.

On je objasnio da ugovor podrazumeva izuzetno povoljne uslove, koji su dobijeni pre svega, zahvaljujući dugogodišnjem strateškom partnerstvu i odličnim ekonomskim vezama sa Kinom.

Mali je dodao da je sa kineskim partnerima razgovarano i o drugim važnim projektima u čiju realizaciju će i oni biti uključeni.

Ministar finansija je istakao da kineski investitori u Srbiji vide odličnog i pouzdanog partnera, za koga su sigurni da će realizovati postignute dogovore i naveo da je od izuzetnog značaja i ugovor o finansiranju modernizacije i rekonstrukcije madjarsko – srpske železničke pruge na teritoriji Srbije, takodje potpisan sa Eskim bankom.

„Reč je o deonici Novi Sad-Subotica-državna granica Kelebija. Kinezima je od izuzetnog značaja železnica i tranzit robe od luke Pirej ka Evropi. Tu je Srbija ključna tranzitna zemlja, koja može da ostvari značajne benefite, odnosno tranzitne prihode“, naveo je Mali.

Mihajlovićeva o trećoj deonici pruge Beograd – Budimpešta

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da je deonica Novi Sad-Subotica treća deonica brze pruge Beograd-Budimpešta na teritoriji Srbije, duga 108,2 kilometra, za čiju izgradnju je prošle godine potpisan komercijalni ugovor sa konzorcijumom kineskih kompanija Čajna komjunikejšens end konstrakšen kompani (CCCC) i Čajna rejlvej internešenel, vredan 1,16 milijardi dolara.

„Za ovu deonicu je najvećim delom pripremljena tehnička dokumentacija, a očekujemo da krajem godine počnu radovi, koji će trajati oko dve i po godine“, rekla je Mihajlović koja boravi u zvaničnoj poseti Kini, kao deo državne delegacije koju predvodi predsednik Srbije.

Deonica Preljina-Požega duga je 30,9 kilometara, a vrednost radova, koje će izvoditi kineska kompanija CCCC je 450 miliona evra.

„Na ovoj deonici u toku su pripremni radovi, država je završila eksproprijaciju, spremila tehničku dokumentaciju, prave se kampovi u blizini Lučana. Potpisivanjem finansijskog ugovora stiču se uslovi da započnu radovi na izgradnji. Početkom leta biće puštena u saobraćaj deonica od Obrenovca do Preljine, dužine 103 kilometra, do kraja godine završavamo i deonicu Surčin-Obrenovac, a paralelno krećemo izgradnju nastavka ovog auto-puta, od Čačka do Požege“, rekla je Mihajlović.

Ona je naglasila da je taj auto-put važan ne samo za brži razvoj zapadne Srbije i povezivanje tog kraja sa Beogradom, nego i za povezivanje Srbije sa regionom. 

„Kod Požege će se ukrštati autoput Beograd-Sarajevo i Koridor 11 ka Crnoj Gori, a kod Čačka, preko Moravskog koridora, biće povezan Koridor 11 sa Koridorom 10“, navela je Mihajlović. 

U prisustvu predsednika Srbije i Kine potpisan je i Plan bilateralne saradnje dve države u okviru inicijative „Pojas i put“, koji, između ostalog, podrazumeva dalje unapređenje saradnje u oblasti izgradnje infrastrukture, uključujući puteve, železnicu, aerodrome, unutrašnje vodne puteve, intermodalni transport i upravljanje bezbednošću saobraćaja. 

Tokom posete NR Kini, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, osim juče potpisanih sporazuma za realizaciju projekata u drumskom i železničkom saobraćaju i formiranje Grupe za investicionu saradnju Srbije i NR Kine, takođe je potpisala i Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Srbije i Vlade NR Kine. Sporazum koji je Mihajlović potpisala će omogućiti da Vlada NR Kine pruži bespovratnu pomoć Vladi Republike Srbije za sprovođenje projekata dogovorenih između dveju vlada. 

Potpredsednica Vlade učestvovala je i na sastanku sa Vangom Huningom, članom Stalnog komiteta Politbiroa CK KP NR Kine, članom sekretarijata Centralnog komiteta NR Kine i direktorom Kancelarije za istraživanja politike CK KP NR Kine. 

Mihajlović će govoriti i na tematskom panelu “Infrastrukturno povezivanje”, koji se održava u okviru Drugog foruma “Pojas i put” u Pekingu.

Kina partner u četvrtoj industrijskoj revoluciji

Ministar telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je u Pekingu da je izgradnja širokopojasne infrastrukture ključni preduslov da Srbija uhvati korak sa četvrtom industrijskom revolucijom i da joj je na tom putu Kina strateški partner.

Ljajić je na panelu „Digitalni put svile“ koji se prvi put održava u sklopu Foruma za međunarodnu saradnju „Pojas i put“ istakao da je Srbija lider na Zapadnom Balkanu u razvoju informaciono-komunikacionih tehnologija i da poslednjih godina taj sektor beleži pravu ekspanziju.

 „U ovom trenutku, naše ključne aktivnosti su usmerene ka razvoju širokopojasne infrastrukture, što znači da radimo na izgradnji optičkih mreža i pripremamo se za uvođenje 5G tehnologije. Huavei je u ovom poslu za nas ključni partner“, poručio je Ljajić.

 Četvrta industrijska revolucija će, prema njegovim rečima, „fundamentalno promeniti način na koji živimo, radimo i odnosimo se jedni prema drugima“.

Upravo je Kina, kako rekao Ljajić, dokaz da primenom informaciono komunikacionih tehnologija može da se unapredi čitavo društvo, razviju sve oblasti industrije i da se dospe na sam vrh vodećih tehnoloških i ekonomskih sila u svetu.

Realizacijom projekta „Digitalni put svile“ koji podrazumeva izgradnju informacione infrastrukture, odnosno optičkih mreža širom sveta u razvoju, Kina će, kako je dodao, doprineti ubrzanju digitalnog razvoja i drugih zemalja.

Ljajić je naglasio da i Srbiji predstoji digitalna transformacija svih grana privrede, društva i potpuna digitalizacija ekonomije i da će taj proces, uz promenu obrazovne strukture zaposlenih, doneti povećanje broja radnih mesta.