Poznato ime budućeg koncesionara Apoteke "Novi Sad"

Biznis 24. apr 201912:56 > 13:00
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Jedna od najvećih svetskih farmaceutskih kompanija dala je ponudu za ulazak u koncesiju Apoteke "Novi Sad", a ta ponuda veća je od cene koju je Grad tražio, rekao je novosadski gradonačelnik Miloš Vučević, ne želeći još da otkriva ni cifru, niti ime kompanije.

Sve će saopštiti, kaže, sutra na konferenciji za medije u Gradskoj kući.

„Mislim da ćemo do juna imati potpisivanje koncesionog ugovora. Komisija koja je radila na pripremi te procedure odlučila je da je za Grad najbolje da zadrži jednu apoteku i time i formalno-pravno održi Apoteku „Novi Sad“ u funkciji. Pod tim imenom nastaviće da radi objekat u prigradskom naselju Veternik. Ukoliko dođe do problema u sprovođenju koncesionog ugovora, Grad će tako imati Apoteku u funkciji i može preuzimati i druge svoje objekte, ali ja ne očekujem probleme. Grad ostaje vlasnik sve pokretne i nepokretne imovine Apoteke „Novi Sad““, rekao je Vučević.

Dodaje da je stigla i zadovoljavajuća ponuda za zakup Galenske laboratorije, koja će biti izdata na pet godina, a zakupac će biti obavezan da zadrži šestoro zaposlenih i da im ne smanjuje zarade.

Prema predlogu koncesionog akta, privatnom partneru biće ustupljeno 25 objekata Apoteke u Novom Sadu i prigradskim naseljima, a procena je da će koncesionar uložiti oko 30,5 miliona dinara u njihovo renoviranje, opremanje i adaptaciju. Prema tom dokumentu, minimalan iznos koncesione naknade procenjen je na 314,7 miliona dinara.

Apoteka „Novi Sad“ u problemima je već pet godina, a njen dug prema dobavljačima premašio je 550 miliona dinara. Račun joj je u blokadi više od godinu dana. Trenutno ima 65 zaposlenih kojima kasni 14 plata. Dva puta su dobili socijalnu pomoć.

Vučević: Novi Sad na dobrom putu

Gradonačelnik Novog Sada izjavio je da su stigle i ponude za javne garaže, kao i za ESCO model za energetsku efikasnost za Sportsko-poslovni centar Vojvodine, ili popularni SPENS.

Najavio je i dolazak dve kompanije na novosadsko tržište. Proizvođač čokolade „Barry Callebaut“, koji je u 2017. i 2018. godini imao promet od šest milijardi evra u svetu, otvoriće fabriku u Novom Sadu kao prvu svoju investiciju u Jugoistočnoj Evropi.

„Reč je o firmi koja ima najveći promet proizvoda od čokolade i kakaa na svetu. Ima 11.400 zaposlenih. Njihov izvoz će biti veći od svih drugih fabrika koje smo doveli, jer je njihov finalni proizvod veoma skup. Najbolje čokolade će se proizvoditi u Novom Sadu, a praviće ih ljudi odavde“, rakao je Vučević.

Najavio je i dolazak kompanije „Bosh – Mahle“, nastale spajanjem dva nemačka giganta, gde su, kaže Vučević, Kinezi izvršili akviziciju, ali je ostao nemački menadžment.

„Oni otvaraju 440 radnih mesta u Novom Sadu, plus svoj istraživačko-razvojni centar za 50 inženjera. To su stvari koje kapitalno menjaju Grad i ekonomiju Grada“, dodao je Vučević.