Mihajlović: Novi vlasnik ulaže 30 miliona evra u Luku Novi Sad

Biznis 18. apr 201913:35 > 13:36
Podeli:
Izvor: N1

Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović razgovarala je sa predstavnicima kompanije DP vorld (DP World) iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, novog vlasnika Luke Novi Sad, koji su najavili da će u narednom periodu uložiti 30 miliona evra u Luku.

Mihajlović je istakla da će to biti najveća investicija u vodni saobraćaj u Srbiji, navodi se u saopštenju njenog kabineta.

Ona je naglasila da će DP vorld, koja je jedna od najvećih na svetu u toj oblasti, imati svu potrebnu pomoć kako lokalne samouprave, tako i Vlade Srbije, u vezi sa rešavanjem svih procedura potrebnih da bi se ta investicija sprovela.

„Plan je da Srbija postane multimodalno čvorište Zapadnog Balkana i da do 2021. godine povežemo Dunav i Savu sa putnim i železničkim Koridorom 10. Zato je ova investicija od velikog značaja za Srbiju“, kazala je Mihajlović i naglasila da je Srbija zainteresovana za ulaganja u luke Smederevo i Beograd.

Izvrši direktor DP vorlda Rašid Abdula rekao je da je kupovina Luke Novi Sad prva investicija te kompanije na Balkanu jer su svesni značaja koji Dunav ima u povezivanju Evrope.

On je istakao da DP vorld radi u 41 zemlji na šest kontinenata, ima preko 35.000 zaposlenih, sa godišnjim prihodom od više od četiri milijarde dolara.

Potpisivanje privatizacionog ugovora o kupovini Luke Novi Sad sa kompanijom DP vorld, po ceni od 7,99 miliona evra, planirano je za 6. maj.