Leks specijalis za "švajcarce" završen i dostavljen Udruženju CHF Srbija

Biznis 09. apr. 201915:12 > 15:27
Podeli:
Izvor: Reuters/Arnd Wiegmann

Tekst Predloga zakona kojim bi se problem oko 17.000 građana zaduženih u švajcarcima rešio, završen je i predložen članovima Udruženja CHF Srbija, saznaje N1.

U lex specialisu, kako iz tog Udruženja navode, nije konstatovano da je valutna klauzula u švajcarskim francima bila zakonita, čime je – kako kažu – ispunjen njihov zahtev i napravljen korak napred ka postižanju konačnog dogovora.

„Danas smo dobili prvi Predlog zakona, međutim, još uvek ne možemo o tome da se izjašnjavamo iz više razloga, pod jedan zato što se sutra u osam sati ujutru nastavljaju pregovori, ali je bitno da su oni pomereni sa tačke poslednjih zahteva i banaka i korisnika kredita i da je sadašnja pozicija podložna razgovorima. Može se reći da danas postoje značajno veće šanse za donošenje takvog jednog zakona nego što su bile juče. Sigurno da zakon neće ispuniti zahteve svih, ali ukoliko bude postignut dogovor, to će biti dogovor koji je rezultat kompromisa sve tri strane“, kaže Jelena Pavlović advokatica Udruženja CHF Srbija.

Mali: Narednih dana kraj sage

Izvor : N1

Ipak, iz Vlade bez detalja, ali i bez odgovora na zahtev da javnost dobije uvid u taj dokument. Ministar finansija Siniša Mali kaže da ne bi želeo da govori o detaljima Predloga zakona, ali da je ovo prvi put za 12 godina da korisnici kredita u CHF imaju sagovornika i dodaje da je napravljen veliki pomak u pregovorima.

„Tražimo najbolje rešenje. Već su mediji došli do nekih podataka, do nekih potencijalnih mogućnosti, to je neka polazna osnova, sada se radi na razrađivanju toga. Taj lex specialis je poseban zakon koji bi trebalo da na zakonski način reši i sugestije i primedbe i brigu koju imaju i banke i država i korisnici kredita. Nije jednostavno naći zajednički imenitelj za sve tri strane, ali sve ide u smeru koji smo definisali, a to je da se u narednih par dana nađe konačno rešenje koje će se preliti u zakon i koji će onda biti obavezujući za sve i to će, nadam se, biti kraj sage“, kaže Mali.

Ni ekonomisti nisu saglasni 

Ekonomisti imaju podeljena mišljenja. Dok jedni smatraju da je zaduživanje u francima bilo slično igranju ruleta, drugi su stava da se korisnicima kredita mora pomoći i da trošak trošak treba da snose svi.

Izvor : N1

„Vrhovni kasacioni sud je doneo odluku da se taj problem reši na taj način da se krediti u švajcarcima konvertuju u evre“, podseća ekonomista Miladin Kovačević.

„To će doneti neke troškove, što će biti gubitak za banke, a manji deo troška će platiti država, što će biti pomoć zaduženim građanima“, kaže on.

Ekonomista Stojan Stamenković, s druge strane, kaže da se sada deo građana pita zašto bi oni kroz porez plaćali dugove onih koji su se zadužili u švajcarcima, i zašto da se trošak ne prebaci samo na banke koje su ih prevarile.

Podsetimo, na stolu je, od prošle nedelje, predlog da Srbija donese „lex specialis“ za rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima, kojim bi se omogućilo konvertovanje kredita indeksiranih u švajcarskoj valuti u uobičajne kredite, vezane za evro. Takvim zakonom bi teret podnele i banke, ali i država.

Kako beogradska štampa nezvanično prenosi, bankari nude otpis dela glavnice zaduženima u švajcarskim francima, ali ne svima, već samo onima koji su uzeli do 50.000 evra, što je oko 70 odsto zaduženih. Time bi od oko 100 miliona evra očekivanog „troška“, država pokrila do 30 miliona evra, a ostatak same banke.