Knežević: Nijedna kompanija nije došla tako impresivno kao Šandong Linglong

Biznis 29. mar 201914:42 > 14:42
Podeli:
Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je da će kineska kompanija Šandong Linglong, gradnjom fabrike automobilskih guma u Zrenjaninu, promeniti ne samo Banat, nego i Srbiju jer će otvoriti nova radna mesta i podići standard građana.

On je, na konferenciji Globalnog partnerstva u Palati Srbija u Beogradu, rekao da ta kineska kompanija godišnje proizvodi 13 miliona guma.

„To za Srbiju znači otvaranje novih radnih mesta, posao za kooperante i bolji standarad za građane. Imao sam prilike da dočekam mnogo kompanija koje žele da investiraju u Srbiji, ali nijedna nije došla na tako impresivan način kao Šandong Linglong i dovela 500 kooperanata“, rekao je Knežević.

Istakao je da kompaniju „ovde čekaju pametni, motivisani ljudi i dobar poslovni ambijent“.

Knežević je rekao da je „zahvaljujući dobrim odnosima predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kineskog predsednika Si Đinpinga, napravljena jaka baza za dobre odnose dve zemlje“.

„Bio sam gradonačelnik Zrenjanina kada smo pre deset godina napravili slobodnu zonu i tada sam verovao da će Zrenjanin biti grad budućnosti“, rekao je Knežević.

Predsednik kompanije Šandong Linglong Vang Feng rekao je da je prvi put u Srbiju došao u junu 2017. godine i da je „predivna, prijateljska zemlja prema kojoj gaji duboka osećanja“, a da je prelomni trenutak da za gradnju fabrike izabere Srbiju bio poziv Vučića na inauguraciju za predsednika.

Feng je rekao da je u pripremi projekta za gradnju fabrike u Zrenjaninu učestvovao zajedno sa Vučićem, a da je kompanija Šandong Linglong po proizvodnji guma treća u Kini, a 20. u svetu.

Kompanija Šandong Linglong, prema njegovim rečima, zapošljava 13.000 radnika, a „saradnja sa Srbijom će biti uzajamno korisna jer ima kvalitetne radnike“.

Fabrika u Zrenjaninu će, kako je rekao, biti najveća fabrika guma u ovom delu Evrope. Kineska kompanija Šandong Linglong gradiće u Zrenjaninu fabriku za proizvodnju automobilskih guma i zaposliće 1.500 radnika.