NSZ: Najveće interesovanje za samozapošljavanje, stručnu praksu…

Biznis 28. mar. 201916:29 > 16:31
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je u Kragujevcu da je među svim javnim pozivima za poslodavce i nezaposlene, otvorenim 22. februara, najveće interesovanje za programe samozapošljavanja, stručne prakse i program pripravnika koji je uveden ove godine.

On je rekao da postoji evidentan nedostatak određenih profila koje traže poslodavci i ocenio da uvek ima prostora da se bolje poveže sistem obrazovanja sa potrebama privrede.

Martinović je učestvovao u svečanom otvaranju dvodnevnog 12. Sajma obrazovanja i zapošljavanja na Šumadija sajmu u Kragujevcu.

Više od 30 poslodavaca ponudilo je preko 300 radnih mesta, a nezaposleni mogu da predaju svoje radne biografije na štandovima poslodavaca kao i da razgovaraju sa predstavnicima preduzeća koja traže nove radnike.

Najviše slobodnih mesta je ponuđeno u mašinskim i metalskim zanimanjima od trećeg do sedmog stepena stručne spreme.

U ponudi su i radna mesta za ekonomiste, tehnologe, kuvare, konobare, mesare, prodavce kao i za osobe sa invaliditetom za radno mesto šivača tekstila.

Nova radna mesta na sajmu nude Manjeti Mareli, Gorenje, MDM, Forma ideale, Nikom, Kuč kompani, Trnava Promet, Grah Automotiv iz Batočine, arandjelovački Peštan i drugi.