Prihvaćena ponuda kompanije iz Dubaija od 7,99 miliona evra za Luku Novi Sad

Biznis 22. mar 201912:37 > 14:21
Podeli:
Izvor: N1

Tenderska komisija je proglasila uspešnom finansijsku ponudi koju je kompanija "P end O Port" iz Dubaija dala za kupovinu Luke Novi Sad, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović.

„Ponuđena je početna cena od 7,99 miliona evra i svi detalji ponude su ispravni i u skladu sa pozivom“, rekao je Stevanović posle otvaranja ponude u Ministarstvu privrede.

On je kazao da će investicija u Luku Novi Sad u naredne tri godine biti verovatno veća od 15 miliona evra, što je u skladu sa ugovorom koji će biti potpisan narednih nekoliko dana, a u kome piše da investicija traba da bude najmanje 14,9 miliona evra, a i u skladu je sa stragijom Srbije za razvoj lučke delatnosti.

„Od te investicije nešto manje od pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 u sporedne delatnosti“, rekao je Stevanović.

Istakao je da je to ulaganje značajno ne samo za Novi Sad, već i za čitavu Srbiju.

„Dunav je ozbiljan strateški resurs za Srbiju a zbog ove privatizacije taj resurs će biti na adekvatan način stavljen u funkciju“, kazao je Stevanović.

Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.

Dodao je da je budući vlasnik novosadske luke u sastavu grupacije DP World, trećeg najvećeg lučkog operatera u svetu, i da će mu to biti prvi izlazak na Dunav što je za Srbiju od velikog značaja.

„On je najveći kontejnerski operater u lukama Konstanca, Roterdam i Antverpen, koji ima veliki broj zaposlenih i ogroman promet“, kazao je Stevanović.

Najavio da će ugovor biti potpisan u narednih nekoliko dana, nakon što svoje mišljenje bude dala Komisija za zaštitu konkurecije.

Stevanović je kazao da očekuje i da u narednom periodu broj radnika u Luci Novi Sad bude povećan u skladu sa najavljenim investicijama.

Na pitanje zašto se išlo na privatizaciji Luke Novi Sad s obzirom da je to preduzeće profitabilno, on je kazao da to što preduzeće ima profit ne znači da posluje kako treba.

„Luka je sastarela, tehnološki devastirana. Podsećam da je njen kapacitet 2,5 miliona tona robe godišnje za pretovar, a ona uspe da pretovari 1,2 miliona tona“, kazao je Stevanović.

Luka je, kako je naveo, iziskivala ozbiljna ulaganja, a samo iz sopstvenih sredstava to nije mogla da obezbedi, bez obzira što je imala profit.

„Ono što bi se desilo da nije bilo ove privatizacije bio bi stečaj ili bankrot Luke u Novom Sadu“, rekao je Stevanović.

Na prethodnom tenderu za prodaju Luke Novi Sad početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda iako su rokovi dva puta produžavani. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.