Protest sindikata aerodroma protiv Vlade zbog načina raspodele dobiti

Biznis 13. mar 201918:11 > 18:15
Podeli:
Izvor: N1

Sindikati Aerodroma Srbija nezadovoljni su načinom na koji je rešeno učešće zaposlenih u dobiti kompanije.

Dobit Aerodroma Srbije za 2018. godinu je 53,2 milijarde dinara, a za zaposlene je, kako objašnjavaju u sindikatima, opredeljeno 0,44 odsto.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je ranije da zaposleni nemaju pravo na učešće u dobiti što je, kako tvrde u sindikatima, u suprotnosti sa propisima i važećim kolektivnim ugovorom čiji je potpisnik potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović.

Zaposleni zahtevaju da se ispoštuje kontinuitet i učešće zaposlenih u dobiti bude 6,6 procenata kao prethodne godine.

„Činjenica da je Vlada ovako nisko vrednovala učešće zaposlenih u uspehu kompanije i da je u poslovno rekornoj godini zaposlenima, za učešće u dobiti, sa prošlogodišnjig 6,6 procenata smanjila – 0,44, je poražavajuća i omalovažavajuća za svakog zaposlenog… Posebno kada uzmemo u obzir činjenicu da smo prošli najlošije od svih radnika u okruženju, gde su aerodromi takođe dati pod koncesiju, ali i u odnosu na radnike u našoj zemlji, koji su u procesu vlasničke vlansičke transformacije svi dobili neku otpremninu ili socijalni program“, navela je Vesna Vilotić iz sindikata Aerodroma Nikola Tesla.

Dejan Popović iz Nezavisnog sindikata aerodroma kaže da nisu u štrajku, već u protestu i da niko neće trpeti. „Ovo je protest koji će se obaviti van aerodromske zgrade, u blizini modularnog naselja, gde nekoliko sindikata ima svoje kancelarije, gde smo pozvali ljude da se okupe… I da još jednom izrazimo protest protiv Vlade Srbije, našem većinskom vlasniku akcija, zbog načina raspodele dobiti za ovu godinu“, dodao je.