JP "Aerodrom Rosulje" postoji 22 godine, ima dvoje zaposlenih i – praznu livadu

Biznis 10. mar 201916:15 > 16:19
Podeli:
Izvor: N1

Posle najave otvaranja aerodroma Morava u junu, ministarka Zorana Mihajlović iznenadila je javnost informacijom da će od jeseni Vlada Srbije početi da ulaže i u aerodrom Rosulje kod Kruševca. Međutim, dok aerodromu u Lađevcima kod Kraljeva nedostaje još 300 metara piste, Rosulje nemaju bukvalno ništa.

Lokacija ovog aerodroma, na kojem osim stotinak metara asfalta na putu koji vodi u njivu, rampe, i nešto malo ograde, nalazi se na proplanku u mestu Parunovac, iznad Kruševca. Da se nismo ranije informisali o lokaciji, nikada je ne bismo pronašli, jer ne postoje putokazi, ali ni tabla koja bi ukazala da je zaista reč o aerodromu Rosulje. Dok na papiru, Javno preduzeće „Aerodrom Rosulje“ godinama posluje, na mapi ga nema nigde.

Osim zemljišta koje je poprilično zaraslo, na lokaciji na kojoj bi formalno trebalo da bude aerodrom Rosulje, nema ničega. Ali, zato JP „Aerodom Rosulje“, postoji već 22 godine. I imaju dvoje zaposlenih. Direktora i knjigovođu, sa urednim platama i doprinosima. Pre dve godine, trebalo je da bude završena prva faza radova. Izgradnja sletne i rulne staze, sa pristupnim saobraćajnicama. Ali, ništa od planiranog se nije dogodilo.

Zanimljivo je da se tek nakon 12 godina od osnivanja preduzeća „Aerodrom Rosulje“, 2007. godine, počelo sa realizacijom eksproprijacije zemljišta koja je završena tek 2017. godine. Čak je izrađen i projekat izgradnje.

Ali, to je bilo sve. Međutim, ministarka Zorana Mihajlović ne prestaje da širi optimizam, promovisanjem virtulene mape malih aerodroma po Srbiji. Tako su Rosulje i dospele u javnost.

„Kao što znate, Vlada Srbije je formirala preduzeće „Aerodromi Srbije“, kako bi unutar njega imali sve manje aerodrome. I Niš, Kraljevo, Ponikve, ali i Rosulje kod Kruševca. Očekujemo da cela procedura oko preuzimanja ovog aerodroma bude završena na jesen. Tako bi mogli da planiramo sredstva u budžetu za narednu godinu, koja ćemo ulagati u aerodrom Rosulje i imati ga razvijenog kao i svaki drugi“, izjavila je Mihajlović.

Mihajlović je rekla da je plan da aerodrom Morava kod Kraljeva sledeće godine ima 100.000 putnika, i da ne vidi razlog zbog kojeg i aerodrom Rosulje ne bi bio tako razvijen.

Za neupućene, aerodrom Rosulje nalazi se, ili bi trebalo bi da se nalazi, na izlasku iz predgrađa Parunovca na oko šest kilometara od centra Kruševca.