Filip Moris prva korporacija u svetu koja je dobila sertifikat jednakih plata

Biznis 08. mar. 201914:47 > 14:51
Podeli:
Izvor: Shutterstock

Kompanija "Filip Moris" (Philip Morris) saopštila je da je prva multinacionalna korporacija u svetu koja je dobila sertifikat "Jednaka plata" (Equal-Salary) koji potvrđuje da ta kompanija obezbeđuje jednake naknade za jednake poslove muškarcima i ženama.

Navedeno je i da je filijala „Filipa Morisa“ u Srbiji dobila zvaničnu potvrdu da se potpuno ravnopravno odnosi prema svim zaposlenima.

Direktorka ljudskih resursa u toj kompaniji za Jugoistočnu Evropu Tatjana Jovanović ocenila je da su jednak tretman, raznolika radna snaga i inkluzivna kultura u kojoj se svima daju jednake mogućnosti učenja, rasta i prosperiteta, neophodni pokretači inovacija i uspeha. 

„To je posebno važno za duvansku kompaniju koja iz korena menja svoj tradicionalni biznis i ide u pravcu budućnosti bez duvanskog dima“, kazala je ona. 

Prema njenim rečima, „Filip Moris“ je fokusiran na eliminisanje razlika između polova, a u toj kompaniji žene zauzimaju 35 odsto svih upravljačkih funkcija, a cilj je da se do 2022. godine dostigne nivo od 40 odsto. 

„Srpska filijala kompanije je sa 45 odsto žena na upravljačkim pozicijama već uveliko dostigla i prestigla zacrtani cilj“, navela je Jovanović. 

Ona je ocenila da se rodna diskriminacija u Srbiji i svetu ispoljava u velikoj meri na tržištu rada.