Ponuda iz Dubaija za Luku Novi Sad nije potpuna

Biznis 05. mar 201912:38 > 19:24
Podeli:
Izvor: N1

Samo jedna zainteresovana kompanija, "P&O Ports" iz Dubaija, dala je zvaničnu ponudu za kupovinu jedine preostale luke u državnom vlasništvu - Luke Novi Sad. Ali kako N1 saznaje, ponuda nije potpuna.

Naime, u Ministarstvu privrede zvanično je otvorena jedina pristigla ponuda, ali je prilikom provere dokumentacije, komisija utvrdila da je nepotpuna.

Procedura nalaže da Ministarstvo o tome i zvanično obavesti nadležne u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zatraži dopunu dokumentacije.

Luka Novi Sad prvi put je ponuđena na prodaju u septembru prošle godine po ceni od blizu 16 miliona evra.

Kako se niko nije javio, raspisan je novi tender, a cena je prepolovljena. Javni poziv je tri puta produžavan, a konačan rok koji su potencijalni kupci imali za slanje ponuda istekao je u petak.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu, koje su u 2017. imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i koje su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od po 1,4 miliona tona. Na prethodnom tenderu početna cena je bila duplo veća, 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća, iako su rokovi dva puta produžavani.

Luka Novi Sad ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U toj kompaniji radi oko 150 ljudi, a u poslednje četiri godine poslovala je profitabilno.