Mihajlović: Barijere na granicama urušavaju konkurentnost privrede

Biznis 05. mar. 201910:32 > 10:33
Podeli:
Izvor: Tanjug/Tanja Valič

Ministarska građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović upozorila je da nefizičke barijere na granicama urušavaju konkurentnost privreda u regionu i da je to problem koji hitno mora da se rešava.

Ona na Kopaonik biznis forumu kazala da vozovi na granicama sa zemljama regiona stoje i po osam do deset sati, a sa zemljama Evropske unije i po 15 sati.

„Dosta radimo na otklanjanju fzičkih barijera na granicama za protok robe i ljudi, ali su nefizičke barijere i dalje veliki problem i na tome svi moramo više da radimo“, kazala je Mihajlović.

Dodala je da sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom postoje „ozbiljne barijere“ na granicama koje utiču na konkurentnost i razvoj zemlje.

Ministarka je najavila da će ove godine početi veliki infrastrukturni radovi koji će bolje povezati Srbiju sa regionom, kao što je izgradnja autoputa od Beograda do Sarajeva i od Niša do Merdara, kao i obnova pruge od Beograda do Bara.

Kako je istakla, pet milijardi evra će ove godine biti uloženo u izgradnju autoputeva, u nove i brze pruge, vodni saobraćaj i razvoj vazdušnog saobraćaja.

„U prethodnih nekoliko godina izgrađeno je 300 kilometara autoputeva“, kazala je Mihajlović.